Prăjitură cu ciocolată

Foto: Prăjitură cu ciocolată – foto cititor – Arhivă Burda România

 

Îți trebuie pentru blat:
4 ouă
4 linguri zahăr
2 linguri ulei
2 linguri cacao
4 linguri făină
1 linguriță praf de copt
Pentru cremă:
200 ml frișcă lichidă
200 g ciocolată cu lapte
60 g zahăr
60 g unt
5 foi de gelatină
Pentru glazură:
200 g ciocolată neagră
100 ml frișcă lichidă
1 lingură unt
Pentru sirop:
150 ml apă
4 linguri zahăr
esență de rom
Pregătești așa:
Pentru blat, se bat gălbenușurile cu zahăr până se albesc, se adaugă ulei, se mixează energic în continuare apoi albușurile bătute spumă tare cu un praf de sare, adăugat în două sau trei etape. Se pune apoi făina cu praf de copt și cacao și se amestecă ușor cu o spatulă. Compoziția se răstoarnă într-o tavă de 25×35 tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor 20-30 min, la 160 grade C.
Pentru sirop, se pune un vas pe foc cu apa și zahărul, după ce s-a topit zahărul se dă deoparte să se răcească și la final se adaugă esența de rom.
Preparare cremă:
Se pune pe foc un vas în care se adaugă frișca și zahărul. Se ia vasul de pe foc și se adaugă ciocolata ruptă, iar după câteva minute se amestecă energic împreună cu untul. După omogenizare se lasă la frigider. După ce s-a răcit crema, se adaugă gelatina hidratată în 50 ml apă rece, topită apoi la microunde câteva secunde, se mixează foarte bine obținându-se o cremă pufoasă.
Pentru glazură, se pune frișcă într-un vas pe foc, iar când ajunge la punctul de fierbere, se răstoarnă peste ciocolata ruptă într-un bol, după 2 minute se amestecă apoi se adaugă untul și se mixează energic.
Montare:
Se taie blatul în două pe orizontală, se pune o foaie pe un platou, se însiropează, se pune crema, se acoperă cu a doua foaie, se însiropează și ea, apoi glazura, iar la final se ornează cu jumătăți de nucă și zahăr aurit. Se lasă la frigider 1 oră, apoi se porționează și se servește.

Rețetă de Lubița Iancu, Galați

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!