Prăjitură Crestele Carpaților

Foto: Mihai Nicolae – Burda Romania

Îți trebuie pentru aluat:
200 g unt
4 gălbenușuri
300 g făină
100 g zahăr
150 ml lapte
1 linguriță praf de copt
Îți trebuie pentru cremă:
3 linguri amidon
2 linguri făină
500 ml lapte
200 g unt
150 g zahăr pudră
Îți trebuie pentru umplutura de mac:
200 g mac
150 g zahăr pudră
150 ml lapte
4 albușuri
Îți trebuie pentru biluțele din brânză:
300 g brânză de vaci bine scursă
1 gălbenuș
15 g zahăr vanilat
2 linguri amidon
2 linguri zahăr pudră
Îți trebuie pentru glazura de ciocolată:
150 g ciocolată
40 g unt
Pregătești aluatul așa:
Mixezi gălbenușurile cu zahărul până se albesc, apoi adaugi untul la temperatura camerei și omogenizezi. Amesteci făina cu praful de copt. O adaugi peste compoziția de gălbenușuri și omogenizezi. Adaugi apoi laptele și amesteci bine. Căptușești o formă de copt cu dimensiunile de 19/30 cm, cu hârtie de copt și întinzi aluatul.
Pregătești umplutura cu mac așa:
Fierbi zahărul cu laptele, apoi adaugi macul și amesteci. Lași să se răcească, apoi adaugi albușurile bătute spumă și amesteci. Întinzi ceastă ompoziție este aluatul din tavă.
Pregătești biluțele din brânză așa:
Sfărâmi bine brânza, adaugi gălbenușul, amidonul și omogenizezi. Adaugi și zahărul vanilat și zahărul pudră. Amesteci bine. Din această compoziție modelezi biluțe de mărimea unei nuci. Așezi biluțele în tava cu aluat, în linie și le coci la 200 de grade, pentru 30 de minute.
Pregătești crema și glazura așa:
Într-o cratiță pe foc, pui 300 ml lapte, iar restul de lapte îl amesteci cu amidonul și făina. Adaugi apoi acest amestec peste laptele încălzit, amesteci și lași pe foc până se îngroașă, amestecând continuu. Lași să se răcească. Mixezi untul cu zahărul și cu zahărul vanilat, apoi îl încorporezi în compoziția răcită. Pui crema peste blatul răcit, apoi întinzi glazura. Pentru glazură, topești ciocolata împreună cu untul, pe baie de aburi. Lași câteva ore la rece, la frigider.

Pregătire: 90 minute; Coacere: 70 minute
Rețetă de Alina Văcaru, Iași

Iată aici o prăjitură fină și gustoasă.

Add Comment