Prăjitură Bubilina, un fel de tort

Prăjitură Bubilina, un fel de tort, este denumirea desertului pe care îl prezentăm mai jos. O prăjitură delicioasă, pentru evenimente deosebite, apreciată de toată lumea.

 

prajitura

Foto: Prăjitură Bubilina – Arhivă Burda România

Îți trebuie pentru foi:
100 g zahăr cristal
100 g untură de porc sau unt gras
2 ouă
sare
2 lingurițe cacao
2 linguri smântână
1 vârf de cuțit bicarbonat de amoniu
făină cât cuprinde
Îți trebuie pentru blat:
8 albușuri
un praf sare
8 linguri zahăr
8 linguri nucă măcinată
4 linguri făină
1/2 plic praf de copt
2 pliculețe zahăr vanilat
Îți trebuie pentru cremă:
8 gălbenușuri
14 linguri zahăr
1 litru lapte
4 linguri făină
zeama și coaja rasă de la 1 lămâie
300 g unt de 82% grăsime
Îți trebuie pentru glazură:
100 g ciocolată
frișcă
căpșuni și ciocolată pentru ornat
Pregătești foile așa:
Se amestecă toate ingredientele, se frământă și se împarte aluatul în două. Se fac două foi care se coc pe fundul tăvii, în cuptorul încălzit la 180º C, timp de cca.10 minute.
Pregătești blatul așa:
Albușurile se bat cu sare, apoi se adaugă zahărul și se bate bine. Se pune nuca măcinată, făina, praful de copt și zahărul vanilat. Se amestecă bine totul, se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se coace în cuptorul încălzit la 180º C. Se lasă apoi la răcit.
Pregătești crema așa:
Se bat bine gălbenușurile cu  zahărul, se adaugă făina, zeama și coaja de lămâie,  200 ml lapte, iar restul de lapte se pune la fiert. Când laptele fierbe, se adaugă compoziția de ouă și se amestecă continuu cu telul  până se îngroașă. Se ia de pe foc și după 5 minute se adaugă untul tăiat și se amestecă bine.
Asamblare:
În tava în care s-au copt foile se pune hârtie alimentară, apoi o foaie, jumătate cremă, blatul, restul de cremă, foaie și se acoperă cu hârtie alimentară. Se dă la frigider până a doua zi. Se scoate prăjitura din formă și se pune pe o tavă de tort.
Pentru glazură, se topește ciocolata cu puțină frișcă și se toarnă peste prăjitură, iar deasupra se ornează cu căpșuni și ciocolată mărunțită.

Rețetă de Elisabeta Gligor, com. Cenad, jud. Timiș

Încearcă și desertul de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!