Prăjitură alsaciană

Micile prăjituri alsaciene sunt realizate în special cu prilejul sărbătorilor de iarnă. Cea prezentată de noi, Prăjitură alsaciană, este o variantă cu dimensiune mai mare.
Aceste prăjiturele alsaciene au o istorie lungă,singurele indicii sigure fiind formele cu care sunt decupate din aluat, cele mai vechi datând din secolul al XIV-lea. Odată confecționate,prăjiturelele se păstrează în cutii de metal și fac obiectul degustării în toată perioada sărbătorilor,fiind prezente la cafea, gustare, desert sau sunt oferite drept cadou. Rețetele se transmit în general pe cale orală, de aceea se spune că numărul lor e direct proporțional cu numărul de familii alsaciene.

Foto: Prăjitură alsaciană – iStock

Îți trebuie pentru aluat:
1 tavă cu diametrul de 26 cm
200 g făină
600 g zahăr
1 priză sare
100 g unt tăiat bucățele
1 ou
Îți trebuie pentru umplutură:
6 mere acrișoare
2 linguri zeamă de lămâie
40 g bucățele de unt
3 ouă
100 g zahăr
125 ml frișcă lichidă
1 baton de vanilie
Pregătești aluatul așa:
Se amestecă făina cu zahărul, se face o gropiță la mijloc, se pun în ea oul și cca 3 linguri apă călduță și de jur-împrejur bucățelele de unt. Se amestecă între palme, apoi se frământă. Se face o sferă, se învelește cu o folie de plastic și se ține 30 min. la rece. Se încinge cuptorul la 200 ⁰C.
Se face umplutura: se curăță merele de coajă, se taie în două, se scoate partea lemnoasă, se crestează din loc în loc și se stropesc cu zeamă de lămâie.
Se îmbracă cu aluat o tavă rotundă, se pun merele deasupra, pe ele se presară bucățele de unt și se coace 34 min.
Se freacă ouăle cu zahărul, se adaugă frișca lichidă și vanilia, se toarnă peste prăjitura coaptă pe jumătate și se mai coace 20-30 min.
Se lasă prăjitura să se răcească puțin, apoi se scoate din formă.

Rețetă de Lenuța Vrînceanu, Provița de Sus, Prahova

Încearcă și rețeta de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!