Foto: Mihai Nicolae – Burda România
Îți trebuie
Pentru blatul alb:
■ 4 ouă
■ 130 g zahăr
■ 170 g făină
■ 3 linguri ulei
■ 1 plic praf de copt
Pentru blatul de cacao:
■ 130 g zahăr
■ 150 g făină
■ 20 g cacao
■ 4 ouă
■ 3 linguri ulei
■ 1/2 linguriță zahăr pudră
Pentru cremă:
■ 500 ml lapte
■ 120 g zahăr
■ 2 pliculețe praf de budincă de vanilie
■ 300 g unt
■ 50 ml rom
■ 2 linguri cafea măcinată
Pentru decor:
■ 100 g nuci caramelizate, măcinate fin
■ 100 g ciocolată de casă
■ bomboane aurii
Pregătești așa:
Bați spumă ouăle cu zahărul, adaugi făina, praful de copt, iar la final uleiul. Torni amestecul într-o tavă pentru prăjituri sub formă de potcoavă. Coci blatul timp de 40 de minute, la foc potrivit. Blatul de cacao îl pregătești în același fel, doar că în plus adaugi cacao. Pregătești crema din lapte, zahăr, praf de budincă și fulgi de unt (razi untul). Păstrezi câteva linguri de cremă, pentru a decora tortul. Crema rămasă o amesteci cu romul și cafeaua. Tai apoi cele două blaturi de tort pe jumătate, le ungi cu cremă și le pui unul peste celălalt. Decorezi tortul cu cremă, iar la bază cu nucile caramelizate și măcinate fin sau după bunul plac. Lași potcoava să se răcească, îndepărtezi hârtia și tai diferite modele cu o formă de metal. Decorezi tortul cu bombonele aurii și cu forme de ciocolată sau după propria dorință.
12 porții Pregătire: 50 minute Coacere: 40 minute
Rețetă de Floarea Pană, Lupeni, jud. Hunedoara