Plaisir des Madames

Foto: Mihai Nicolae – Burda Romania

 

Îți trebuie pentru cornete:
3 ouă
100 g făină
50 g migdale măcinate
zahăr pudră în cantitate egală cu greutatea celor 3 ouă
Îți trebuie pentru umplutură:
200 ml smântână dulce pentru frișcă – minimum 30% grăsime (nu vegetală!)
2 plicuri zahăr vanilat
Îți trebuie pentru decor:
2 bucăți ciocolată neagră a 100 g
30 g fistic tăiat țepușe
Pregătești așa:
Recomand să cumperi migdale gata măcinate. Nu este nevoie să fie o făină foarte fină, ca la macarons. Dacă nu găsești, atunci le macini fin și le cerni printr-o sită cu ochiuri rare. Repet, nu se pot măcina, fără să iasă mult ulei, dacă râșnița nu este una puternică, să poată măcina în scurt timp. În mod normal, aș fi recomandat să macini împreună cu zahărul pudră, ar ajuta mult, dar zahărul trebuie mixat cu ouăle, așa că nu se poate în cazul acesta.
Dacă folosești un mixer cu bol (din acela fix, nu mobil) care nu îți ocupă mâinile, pregătești făina acum și o cerni printr-o sită. Fiind cantitate mică, este bine să ai în bucătărie o sită în formă de strecurătoare, dar cu diametrul mare. Este foarte comod de folosit. Preîncălzești cuptorul la 130 grade (cam treapta 2.5 la aragazul alimentat cu gaz). Mixezi zahărul cu ouăle întregi, până când zahărul se topește, iar compoziția se îngroașă puțin și se deschide la culoare; la început la viteză redusă, apoi la viteză maximă. La mine a durat vreo 4-5 minute. Adaugi prin pâlnie făina, lingură cu lingură, în timp ce mixerul lucrează la treapta 1. Capacul de protecție împiedică să ridice particulele de făină, care s-ar depune pe obiectele din vecinătate. Torni cu punga migdalele cântărite, măcinate în timp ce mixerul lucra tot la treapta 1, calm. Obții o compoziție puțin mai subțire decât aceea de chec. Protejezi tava de aragaz cu hârtie specială de copt. Iei cam 1/2 linguriță compoziție (consistența permite să se ia plină, nu rasă). O pui în tavă și cu dosul linguriței rotești, formând un disc de 7-8 cm diametru. Grosimea trebuie să fie, conform rețetei, „cât muchia unui cuțit”. Eu cred că pe vremea aceea lamele erau mai groase. Convenabil este de vreo 3-4 mm. Nu trebuie spațiu mare între discuri, pentru că nu cresc la copt mai deloc. Le coci 13-15 minute. Scoți imediat hârtia pe masă, altfel se coc în continuare discurile, pentru că sunt subțiri. Când scoți discurile, acestea nu trebuie să fie rigide, ci ușor moi, ca să le poți modela sub formă de cornet. Nu se fac ușor. Cât timp formam două cornete, repede celelalte discuri se întăreau și nu mai puteau fi modelate. Concluzia a fost că mi-ar fi fost de folos o hârtie groasă cerată, ca să le pot desprinde atunci când erau mai moi. La cuptor electric cred că aș fi reușit mai bine.
Topești la bain-marie (pe abur) ciocolata neagră amăruie și înmoi în ea buza fiecărui cornet, după care așezi fiecare cornet la uscat pe un grătar, la rece, în frigider. Poți să le glazurezi mai mult sau cu dungi spiralate, dacă vrei; rețeta nu precizează cum, dar mie așa mi-a plăcut să arate. Poți folosi grătarul de la cuptor, pus peste tavă. Tai (nu toci) fisticul pe lung, cu un cuțit solid, să obții niște „țepușe”. Bați smântâna cu mixerul la viteză maximă și, când începe să se întărească bine, pui zahărul vanilat și continui încă 1 minut sau până se întărește, cât să stea moțul. Nu dau timpi de preparare neapărat. Cu mixerul vechi mixam 5 minute +alte 3-5, depinde de cantitate cel puțin. După primul minut puneam întăritor, altfel nu reușeam să o bat, să fie tare. Cu acest robot, a fost gata în 4 minute. La smântână nu trebuie insistat mai mult decât este cazul, pentru că se va separa în unt. Atenție la punctul critic!
După ce s-a întărit ciocolata, umpli cornetele cu poșul, cu dui mic sau mediu. Presari fisticul tăiat peste cornete.

Pregătire: 60 minute; Coacere: 15 minute
Rețetă de Mihaela Georgeta Voinea, Roșiorii de Vede, jud. Teleorman

Intră aici și vei descoperi o rețetă de desert specială.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!