Plăcintă de Revelion

Maria Iosip, Galați
Îți trebuie pentru aluat:

  • 500 g făină
  • 1 ou
  • un vârf cuțit de sare
  • o bucățică de drojdie cât o nucă mică
  • 3 linguri de zahăr
  • lapte
  • puțin ulei.

Îți trebuie pentru umplutură:

  • 700 g brânză de vaci
  • 300 g caș
  • 4 ouă + 2 gălbenușuri (dacă ai de la țară e mai indicat să le folosești pe acestea)
  • o cană de zahăr tos
  • 3 linguri de smântână
  • 3 plicuri de zahăr vanilat
  • coaja rasă de la o lămâie.

Pregătești așa:
Cerni făina și, în cuibul format pui maiaua (drojdia amestecată cu puțin zahăr și lapte), oul, sarea, lapte rămas și frămânți; îți ungi mâinile cu ulei cald și frămânți aluatul în continuare.
Când e bine frământat, îl pui la crescut la foc cald, neapărat acoperit.
În acest timp dai drumul la cuptor, pregătești tava de copt, o ungi bine cu ulei peste tot și pregătești umplutura. Fărâmițezi brânza cu o furculiță, pui ouăle bătute cu un praf de sare.
Adaugi smântâna, mirodeniile și jumătate din zahărul tos (cealaltă jumătate o împarți și o presari pe fiecare umplutură, apoi o rulezi).
Împarți aluatul în câte foi dorești pe care le umpli cu compoziția de brânză și le rulezi. Ungi fiecare sul cu ou bătut sau cu miere dizolvată în lapte și lași la crescut. Apoi dai la cuptor și coci la foc potrivit. E bună și mai rece cu un pahar de vin bun.

Add Comment