Plăcintă cu mere

Foto: Mihai Nicolae – Burda România

Îți trebuie pentru prima compoziție:
250 g margarină
250 g făină
Îți trebuie pentru a doua compoziție:
250 g făină
3 gălbenușuri
3-4 linguri smântână sau iaurt
un praf de sare
Îți trebuie pentru umplutură:
2 kg de mere curățate și tăiate rondele cât mai subțiri
puțin griș sau pesmet
zahăr
scorțișoară
Pregătești așa:
250 g margarină o freci cu 250 g făină. Rezultă o mingiuță de aluat pe care o lași deoparte. 250 g făină o amesteci cu 3 gălbenușuri, cu 3-4 linguri de smântână și cu un praf de sare, să fie de consistența unui aluat pe care îl întinzi pe planșetă.
Peste această foaie întinzi prima compoziție (margarina frecată cu făina). Rulezi și sulul de aluat rezultat, îl piști cu degetele din loc în loc ca să intre untura în aluat. Tai aluatul în două și îl lași puțin la frigider.
Fiecare jumătate de sul îl strângi din laterale ca să se aplatizeze și întinzi o foaie destul de subțire pe care o pui în tava de la aragaz neunsă (să fie o tavă destul de mare). Peste foaie, presari griș sau pesmet, așezi un strat de mere tăiate rondele cât mai subțiri, presari zahăr și scorțișoară, apoi încă un strat de mere rondele și peste ele zahăr și scorțișoară. Acoperi cu a doua foaie, apeși puțin, înțepi din loc în loc cu un cuțit și dai plăcinta la cuptor până se rumenește bine. Înainte de servire, pudrezi cu zahăr.

Pregătire: 50 minute; Coacere: 40-45 minute
Rețetă de Ana-Elena Tanko, loc. Vascău, jud. Bihor

Intră aici și încearcă și această tartă cu mere.

Add Comment