Plăcintă cu iaurt

Foto: Plăcintă cu iaurt – foto cititor – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
900 g iaurt
8 ouă
400 g foi de plăcintă
200 g zahăr
100 g unt topit (se poate înlocui și cu ulei)
2 pliculețe zahăr vanilat
coajă rasă de la o lămâie
50 g stafide
2 lingurițe esență de rom
un praf de sare
zahăr pudra pentru decor – opțional
Pregătești așa:
Foile de plăcintă se scot de la congelator cu circa 2 ore înainte de pregătirea plăcintei. Stafidele se stropesc cu 2 lingurițe se esență de rom și se pun într-un bol cu puțină apă călduță, circa 10-15 minute.
Albușurile se separă de gălbenușuri. Gălbenușurile se mixează cu zahărul vanilat și cu zahărul, până ce își dulbeaza volumul. Peste gălbenușuri se adaugă treptat iaurtul și se mixează până la omogenizare. Se iau 5 linguri din compoziție și se pun deoparte.
În crema de gălbenușuri se adaugă coaja de lămâie și stafidele, scurse bine de apă și se amestecă cu o spatulă. Albușurile se mixează spumă cu un praf de sare și se adaugă în două tranșe în crema de gălbenușuri, amestecându-se cu o spatulă până la omogenizare și se obține o cremă cu aspect spumos.
Foile de plăcintă se vor asambla în 3 straturi – câte 5 foi pe strat. Se unge tava de copt cu unt sau se poate tapeta cu hârtie de copt. Se așază fiecare foaie de plăcintă, din primul strat, în tavă și se unge cu unt topit, peste care se toarnă jumătate din compoziția de cremă de iaurt. Se repetă aceeași operațiune și cu stratul al doilea de foi (se unge fiecare foaie cu unt), după care se pune restul de cremă. Se pune și al treilea strat de foi (unse foaie cu foaie cu unt topit) și peste el se toarnă cele 5 linguri de cremă oprită la început.
Se dă tava în cuptorul în prealabil încins, la 160 grade Celsius, timp de 45-50 de minute (eu am așezat tava la o treaptă mai jos la aragaz, pentru a nu se rumeni stratul de deasupra și a rămâne restul necopt, iar cu 10 minute înainte de final am coborât tava la nivelul cel mai de jos pentru a se rumeni ușor și primul strat așezat în tavă).
Când este gata, se lasă la răcit, apoi se porționează și se servește.

Rețetă de Ștefania Anastasiu, Iași

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!