Pâine Moș Crăciun

Foto: Pâine Moș Crăciun – Arhivă Burda România


Îți trebuie pentru aluat:
500 g făină
1 pliculeț drojdie uscată
½ linguriță zahăr
260 ml lapte
50 g unt topit
un vârf de cuțit de sare
1 ou
1 măslină fără sâmbure (pentru ochi)
Îți trebuie pentru uns:
2 gălbenușuri
3 linguri lapte
colorant roșu
Pregătești aluatul așa:
Dacă se frământă și se dospește aluatul în mașina de pâine, se pun toate ingredientele în ordinea următoare: laptele călduț, ou, unt topit, zahărul, făina cernută, drojdia și sarea. Programul mașinii de pâine este de 1 oră și 15 minute (frământat și dospit).
Dacă se frământă manual, se pregătește întâi maiaua din drojdie, ½ linguriță de zahăr, 50 ml lapte călduț, 5 linguri făină. Se lasă să crească 20 de minute, la cald.
Se cerne făina într-un castron, se pune în centrul ei oul ușor bătut cu furculița, zahărul măcinat, laptele ușor călduț, sarea și untul moale. Se frământă un aluat elastic, care nu se lipește de mâini. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă la crescut 90 de minute. După ce a crescut, se frământă puțin și se împarte în 2 bucăți, una mai mare și una mai mică.

Foto: Pâine Moș Crăciun – franjurarea aluatului – Arhivă Burda România

Din bucata mare se face un triunghi rotunjit, acesta fiind capul și căciula lui Moș Crăciun. Bucata mică se împarte în două. O parte se modelează în formă de barbă, folosindu-se un feliator cu care se franjurează aluatul, apoi se lipește barba de fața moșului.

Foto: Începe să semene cu Moș Crăciun – Arhivă Burda România

Aluatul rămas se folosește pentru a face mustața, buzele, nasul, marginea căciulii și ciucurele. Mustața se face din 6 franjuri de aluat. Nasul poate fi o biluță de aluat, așezată chiar în locul în care pornesc firele de barbă. Pentru marginea căciulii se rulează aluatul precum o coardă groasă, apoi se lipește de căciulă, de-a lungul capului. Iar ciucurele poate fi precum nasul, dar ceva mai mare. Pentru ochi se folosesc 2 jumătăți de măslină sau 2 stafide.

Foto: Pâinica este aproape gata – Arhivă Burda România

Se bat bine gălbenușurile cu laptele într-un castron. Se unge întâi fața și barba moșului și apoi se adaugă în gălbenuș colorantul alimentar roșu și se unge căciula lui Moș Crăciun, apoi nasul și buzele.
Se dă pâinea la cuptor pentru 25-30 de minute, la 180 grade Celsius, până când se rumenește frumos.


Rețetă de Oana Plăcintă, Suceava

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!