Nuga cu alune și nuci

Cine nu a mâncat nuga? Desertul preferat din copilăria noastră. Rețeta pe care o prezentăm mai jos, Nuga cu alune și nuci, este unul din modurile de preparare a acestui delicios desert.
Torrone, nuga autentic italiană, este dulcele apreciat de români. Este preparată din miere, zahăr, albuș de ou, migdale prăjite sau diferite tipuri de nuci. Compoziția poate să fie cremoasă sau tare, în funcție de ingredientele folosite. Data de 2 ianuarie 1701 va rămâne celebră în istoria nugalei. Se pare că atunci, primarul din Mont, Claude Souchon, le-a oferit lorzilor de Burgundia și Berry, aflați în vizită în oraș, peste 100 de kilograme de nuga albă. Un ambasador arab a primit în dar 20 de kilograme din deliciosul produs și așa nuga s-a răspândit în întreaga lume.
Cele mai cunoscute tipuri de nuga sunt: turron-ul spaniol (crocant, moale sau vâscos), sau torrone italian (moale, dur și sfărâmicios).
În prezent există o multitudine de nuga spaniolă, cu diverse soiuri de ciocolată, cu orez expandat sau migdale întregi, cu tot felul de praline de ciocolată, cu sau fără băuturi alcoolice, fructe confiate sau fructe cu coajă lemnoasă întregi.

Foto: Nuga cu alune și nuci – iStock

 

Îți trebuie:
100 g miez de nucă
100 g alune nesărate
500 g zahăr
400 ml apă
6 albușuri
100 ml miere
100 g ciocolată
Pregătești așa:
Se pun într-un castron termorezistent miezul de nucă și alunele nesărate și se introduc la cuptor 3 minute.
Se dizolvă zahărul în 400 ml apă, la care se adaugă mierea. Se lasă pe foc până se leagă. Se bat 6 albușuri spumă și se adaugă la sirop. Se bate în continuare cu telul încă 10 min., amestecând permanent.
Se topește ciocolata la bain-marie, apoi se adaugă în crema de albușuri. Se adaugă și nucile și alunele. Se omogenizează și se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu folie. După ce s-a întărit, se taie cuburi de dimensiuni potrivite.

Rețetă de Ioana Preda, București

Nu ezita, încearcă și rețeta de aici.

Găsești această rețetă în revista Practic în bucătărie. Aceasta poate fi achiziționată de la punctele de vânzare a presei din toată țara, dar și în format electronic, prin intermediul Magzter.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!