Madlene – dorul de Paris

Madlene, o prăjitură franceză clasică, parcă potolește dorul de Paris. Este o prăjiturică originară din ținutul Lorraine, estul Franței (mai precis din Commercy) care are o formă de cochilie (scoică), alungită, sau rotundă. Se spune că numele madlenei vine de la o fată, Madelaine, care ar fi oferit pelerinilor astfel de prăjituri.
Astazi, toti marii Chefi ai lumii au propria lor versiune de madlene, care au devenit atât de emblematice pentru țara lor de origine, încât chiar au fost alese să reprezinte Franța la Ziua Europei în 2006.
Renumele acestei prăjituri se datorează în principal scriitorului francez, Marcel Proust, care în romanul său, „În căutarea timpului pierdut” îi dedică o pagină celebră, în care povestește momentul plăcut când primește de la mătușa sa, în fiecare dimineață, o cană de ceai și o madlenă.

Foto: Madlene – Arhivă Burda România

 

Îți trebuie:
3 ouă
130 g zahăr
1 plic zahăr Bourbon
1 linguriță miere
1 linguriță extract de vanilie
200 g făină
2 lingurițe praf de copt
170 g unt
1 praf de sare
Pregătești așa:
Mixezi ouăle cu zahărul, mierea, sarea, zahărul vanilat și extractul de vanilie, până când se dizolvă zahărul și compoziția își dublează volumul.
Cerni făina împreună cu praful de copt. O adaugi în compoziția cu ouă, amestecând cu o spatulă. Acoperi aluatul cu folie și îl răcești 1 oră în frigider.
Scoți compoziția din frigider și încorporezi untul moale, la temperatura camerei. Învelești aluatul în folie și îl păstrezi în frigider pentru 4 ore.
Scoți aluatul și îl lași la temperatura camerei, timp de 30 de minute. Îl pui într-un poș cu orificiul mare, apoi umpli formele pentru madlene. Încălzești cuptorul la 200ºC. Le coci timp de 8-10 minute, până se rumenesc.

Sfat: Dacă nu ai forme mici, de madlene, pune compoziție în strat subțire, în forma pentru tarte

Pregătire 2 min.; Coacere 10 min.
Rețetă de Camelia Irimia, Iași

Încearcă și rețeta de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!