Lămâi caramel cu susan

Lămâile au fost și sunt folosite în multe preparate. Mai jos vă prezentăm rețeta de Lămâi caramel cu susan, un desert delicios.
Tot folosim noțiunea de caramelizat, ori cuvântul caramel în modul de preparare a unor deserturi și nu numai. Caramelul este o bomboană creată atunci când zahărul este încălzit la 170 grade Celsius. Încălzirea zahărului încet până la 170 grade Celsius duce la descompunerea moleculelor și formează compuși noi, cu o aromă profunsă, de culoare maro închis auriu. Procesul se numește caramelizare.
Caramelul se face prin două metode: uscat (prin încălzirea zahărului până se lichefiază) și umed (când se combină zahărul cu apă și se încălzește până la punctul de caramelizare).

lamai

Foto: Lămâi caramel cu susan – Arhivă Burda România

 

Ingrediente:
1 lămâie
100 g zahăr
150 g susan
500 g făină
50 g drojdie uscată
½ linguriţă bicarbonat de sodiu
ulei
1 praf de sare
50 ml apă
Preparare:
Lămâia se spală, se curață de coajă şi se taie în cuburi egale, potrivit de mari.
Se face un aluat din făină, drojdie, sare, bicarbonat. Se dau bucăţile de lămâie prin aluat (astfel încât lămâia să fie acoperită complet) şi se prăjesc în baia de ulei încins. Uleiul trebuie foarte bine încins înainte. După rumenire se scot într-o sită.
Pentru caramel, se pun într-o tigaie 2 linguri de ulei şi se adaugă 100 g zahăr și 50 ml apă. Se amestecă mereu până ce zahărul ajunge la o culoare aurie. Se retrage tigaia de pe foc şi se adaugă, peste zahărul caramelizat, lămâile prăjite în prealabil. Se amestecă foarte repede cu zahărul caramelizat şi se adaugă imediat susanul, amestecând continuu.
După ce cuburile de lămâie s-au acoperit de caramel şi susan, se întind pe o tăviţă de inox şi se lasă la răcit, până se întăreşte caramelul.

Rețetă de Constantina Zidariu, Craiova, jud. Dolj

Încearcă și rețeta de prăjitură de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!