Jeleuri dietetice

V-ați pus vreodată întrebarea cine a inventat bomboanele de jeleu. Vă prezentăm o rețetă de Jeleuri dietetice. Dar, mai întâi să aflăm câte ceva despre acestea.
Se pare că jeleurile au fost realizate pentru prima dată în anul 1920, ajungând astăzi să se producă 100 de milioane de ursuleți gumați într-o singură zi.
La început jeleurile erau de fapt feluri de mâncare cu gelatină, care încorporau carne și legume. Mai apoi, deoarece catolicii nu consumau carne în zilele de vineri, au făcut jeleuri de pește. Tot în această perioadă au început să apară jelurile dulci.
În ziua de astăzi prepararea jeleurilor nu pare a fi la modă, deoarece par a fi artificiale, plus că necesită destul de mult timp pentru preparare. Cu toate acestea jeleul era apreciat de către Henric al VIII-lea, în 1520, anume jeleul cu aromă de trandafir.
Jeleul poate fi preparat din suc de vișine, piersici, coacăze, gutui, portocale, lamâie, afine, pere, mentă, etc., atât în bucătăria proprie, dar și industrial. Așa cum vom vedea în rețeta de mai jos, pentru prepararea jeleului mai poate fi folosit laptele cu cacao și diferite esențe.
Nu cred că există un copil care să nu fie încântat de gustul, dar în primul rând de culorile vii ale jeleurilor, de diferitele forme în care sunt făcute. Sunt o bucurie și un deliciu și pentru cei mari, amintindu-și de perioada copilăriei lor.

Foto: Jeleri dietetice – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
100 ml lapte degresat
1 pahar apă rece
25 g gelatină (fie gelatină vărsată, fie 3 plicuri)
2 linguri cacao
10 pastiluțe îndulcitor
esență de rom, după gust
Pregătești așa:
Prepari gelatina, conform instrucți­unilor de pe plic. O hidratezi timp de 10 minute în apă rece, după care o pui pe baie de abur, până se dizolvă, fără să fiarbă.
Între timp, fierbi laptele cu îndulcitorul, amesteci apoi cu cacaua și esența. După aceea amesteci laptele cu cacao cu gelatina topită.
Pui compoziția în forme de silicon și le dai la congelator, timp de 10-15 minute.

Pregătire: 25 minute; Răcire: 10-15 minute
Rețetă de Viorica Cremenciuc, Pucioasa, jud. Dâmbovița

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!