Jalebi – covrigei indieni

O rețetă de desert, Jalebi – covrigei indieni, destul de ușor de preparat. Covrigeii au un gust deosebit și sunt aspectuoși.

Foto: Jalebi – cogrigei indieni – Arhivă Burda România

 

Îți trebuie:
1 cană făină
2 linguri făină de porumb
3/4 cană iaurt acrișor
1/2 linguriță praf de copt
2 linguri unt topit
1 praf de turmeric pentru culoare
2 linguri ulei + ulei pentru prăjit
Îți trebuie pentru siropul de zahăr:
1 cană zahăr
1 cană apă
câteva fire de șofran
Pregătești așa:
Pentru început, amesteci într-un bol făina cu praful de copt și cu făina de porumb, apoi adaugi untul și turmericul, pentru a-i da culoare, amestecând bine compoziția. Adaugi puțin câte puțin și iaurtul peste făină, la fel și apa, pentru a subția compoziția, dar nu foarte mult. Consistența compoziției trebuie să fie ușor groasă, ca o cremă, ca apoi să poată fi modelată cu ajutorul unui poș.
După aceea, acoperi compoziția cu o folie de plastic și o dai peste noapte într-un loc călduț, pentru a-și putea mări volumul (va fermenta). Pentru sirop, torni o cană cu apă într-o tigaie mai adâncă și pui zahărul, alături de câteva firișoare de șofran. Lași să fiarbă la foc mediu, până se dizolvă zahărul și se îngroașă puțin. Apoi dai deoparte siropul de pe foc.
Încingi bine uleiul în tigaie și torni compoziția într-un poș. Pui din compoziție, cu ajutorul poșului, în uleiul încins, astfel încât să rezulte 3-4 cercuri (inele) concentrice. Lași inelele la prăjit pe ambele părți, până devin aurii și crocante. Apoi le scoți și le lași puțin pe un șervet, pentru a absorbi excesul de ulei, după care introduci covrigii în siropul fierbinte. Lași să absoarbă cât mai mult lichid, covrigii fiind încă fierbinți. Cu cât exersezi mai mult, cu atât forma jalebilor îți va ieși mai aspectuoasă, gustul fiind la fel de bun ca al celor originali din India.
Sfaturi! Jalebii trebuie lăsați să stea în sirop cel puțin un minut, apoi scurși de siropul în exces și trebuie serviți calzi. Uleiul pentru prăjit trebuie să fie încins potrivit, nu foarte puternic, fiindcă altfel se vor arde. În momentul prăjirii covrigilor focul trebuie să fie mic, astfel încât să-i poți vedea mai bine atunci când îi formezi și să se poată ridica singuri la suprafață.

Pregătire: 50 minute; Coacere: 35 minute
Rețetă de Maria Aurora Voinea, Roșiorii de Vede, jud. Teleorman

Încearcă și rețeta de aici!

Găsești această rețetă în revista Practic în bucătărie. Aceasta poate fi achiziționată de la punctele de vânzare a presei din toată țara, dar și în format electronic, prin intermediul Magzter.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!