Învârtita moldovenească

Învârtita moldovenească este un desert des preparat de gospodinele din zona Moldovei, însă a fost preluată și în alte zone ale țării.
Mierea, de care ne vom folosi pentru a da strălucire desertului nostru, a fost prima substanță dulce folosită de om. Omul primitiv a descoperit în scorburile arborilor sau în găuri de stâncă dulceaţa şi aroma fagurilor cu miere. Pentru a-şi apropia albinele de casă, oamenii au tăiat scorburile cu albine, iar mai târziu şi-au confecţionat coşnite din nuiele sau alte materiale, învelite la exterior cu argilă, creând primii stupi primitivi. În India antică se menţionează despre un tămăduitor renumit în jurul anului 1400 î.Hr., care cunoştea opt sortimente de miere, fiecare cu anumite proprietăţi terapeutice.

invartita

Foto: Învârtita moldovenească – Arhivă Burda România

 

Îți trebuie pentru aluat:
500 g făină
1 ou
1 cană lapte
3 linguri untură (osânză)
1-2 linguri zahăr
drojdie proaspătă cât o nucă
1 praf de sare
lapte și miere pentru uns
Pentru umplutură:
4-5 mere
4 pere
1 ceaşcă nucă măcinată
50 g miez de floarea-soarelui
1 ceaşcă zahăr tos
1 lămâie
2 linguri unt topit
scorţişoară
Pentru sos:
zahăr tos
semințe de susan și de floarea-soarelui
Pregăteşti aşa:
Amesteci osânza cu oul, zahărul și sarea. Adaugi coaja de lămâie, laptele călduţ şi drojdia activată cu un strop de lapte. Pui treptat făină, până obţii un aluat omogen, elastic, pe care îl lași să crească.
Pentru umplutură, tai cubulețe merele şi perele cu tot cu coajă. Le stropești cu zeamă de lămâie şi apoi le amesteci cu restul ingredientelor.
Întinzi 2 foi de aluat, pui umplutură şi formezi 2 rulouri. Le aşezi în tava aragazului. Le ungi cu miere şi lapte, presari zahăr tos şi le coci la foc mediu, 30-35 de minute. Spre final, le ungi din nou și presari susan şi miez de floarea-soarelui. Le scoți din cuptor, le lași să se răcească, apoi tai porții potrivite și iată învârtita noastră este gata.

Rețetă de Maria Iosip, Galați

Încearcă rețeta de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!