Guguluf cu mac și vișine 

Guguluf cu mac și vișine, un desert deosebit, numai bun pentru o zi de duminică alături de familie.
Wikipedia ne spune că „Guguluful este o prăjitură cu formă caracteristică (ce seamănă cu un turban), acoperită cu stafide, preparată într-o matriță specială de ceramică. Guguluful este o specialitate din Alsacia, Austria, Republica Cehă și Germania de sud.„
Guguluful, deși a devenit un simbol a deserturilor din epoca de aur a Vienei, după spusele francezilor, dar și italienilor, nu are originea în Austria ci în Italia sau Franța. Totuși, arheologii austrieci arată că acest desert își are originea în Austria.
Se pare că, cei trei magi, în drumul lor spre Betleem, au primit o prăjitură care semăna cu un turban, de aici denumirea franceză de „Gougelhouf„. Astfel tinerii călugări capucini, când intrau în mănăstire primeau o prăjitură numită „cuculla„ (lat. glugă călugărească, devenind apoi „gugele„ în germană, la care s-a adăugat „hopf„ – care înseamnă drojdie.

Foto: Guguluf cu mac și vișine – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
350 g făină
100 g zahăr
5 ouă
180 g margarină
200 ml lapte
1 praf de copt
100 g mac măcinat
coajă rasă de lămâie
esență de vanilie
1 cană vișine sau alt fruct de sezon,  sau compot
Pregătești așa:
Zahărul, ouăle și margarina se mixează până devine o compoziție spumoasă. După care se încorporează 150 ml lapte, se amestecă încorporând și amestecul de făină cu praful de copt. Compoziția obținută se împarte în două părți egale. În prima se adaugă 50 ml lapte, macul măcinat și coaja rasă de lămâie. În partea galbenă se încorporează esența de vanilie.
Se unge o tavă de guguluf și se presară cu făină. Se pune câte o lingură din compoziția de vanilie, după care 1 lingură din cea cu mac și tot așa până se termină  jumătate din compoziție. Peste se presară vișinele bine scurse, după care se pune peste  compoziția rămasă.
Se scutură tava și se pune în cuptorul preîncălzit la 180 grade C, pentru aproximativ 40 minute . Se servește presărat cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Rețetă de Iuliana Lako, com. Cenad, jud. Timiș

Aici găsești o rețetă de prăjitură de post.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!