Gogoși trandafir cu gem

Rețeta de mai jos, gogoși trandafir cu gem, este un desert potrivit pentru orice oră și colț al lumii.
Sunt pufoase și aromate, simple sau umplute cu gem, brânză ciocolată sau alte umpluturi delicioase, oricum ar fi gogoșile sunt cele mai iubite deserturi. Se pare că erau preparate de pe vremea romanilor, numite atunci globuli. În Evul Mediu gogoșile erau considerate sacre, preparate fiind de călugări și oferite ca jertfă lui Dumnezeu.
În zilele noastre, în America există chiar și o zi națională a gogoșilor, pe data de 3 iunie. Se pare că, văzând că mijlocul nu se prăjește la fel de repede ca partea exterioară, au fost umplute cu diverse compoziții care nu necesitau prăjire, sau erau găurite în centru.
Poftă bună la gogoși!

Foto: Gogoși trandafir cu gem – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
4 linguri smântână grasă
un praf de sare
2 ouă întregi
350 g făină cernută
1 gălbenuș
1/2 linguriță bicarbonat
ulei pentru prăjit
Preparare:
Se cerne făina într-un bol, se adaugă bicarbonatul, praful de sare și se amestecă, apoi se încorporează cele două ouă  plus gălbenușul și smântâna. Se începe frământatul până se obține un aluat ușor de întins.
Din aluatul obținut se întinde o foaie  subțire. Cu ajutorul paharelor de 4 mărimi diferite se decupează forme: una mare, una mai mică ca prima, alta mijlocie și ultima mică. Cu un cuțit se taie marginile, adică se crestează în 5 locuri. Cele 4 rondele de mărimi diferite se suprapun și se apasă cu degetul în mijlocul aluatului. Așa se procedează până se termină gogoșile.
Se pune uleiul la încins, se așază gogoși cu partea de sus în ulei și se lasă la rumenit pe ambele părți. Se scot pe un șervețel absorbant, după care se pot pudra cu zahăr pudră. Se servesc cu gem după preferință.

Rețetă de Iuliana Lako, Cenad, jud. Timiș

Intră aici și vei găsi o altă rețetă de gogoși.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!