Gogoși de post cu dulceață

Foto: Mihai Nicolae – Burda România

Îți trebuie:
1 kg făină de grâu
4-5 linguri zahăr
1 cubuleț mic de drojdie 
(40 g)
1 pliculeț zahăr vanilat
1 linguriță esență de rom
coaja rasă de la o lămâie
100 g zahăr pudră
400 g dulceață
puțină sare

Pregătești așa:
Cerni făina într-un castron. În mijlocul ei faci o adâncitură și acolo torni plămădeala făcută din drojdia sfărâmată, frecată cu zahăr, cu 3 linguri de făină și 100 ml apă călduță. Presari plămădeala cu puțină făină și acoperi vasul cu un șervet mai gros. Pui vasul într-un loc mai cald. După ce plămădeala a mai crescut, adaugi în vas apă călduță și amesteci pentru a cuprinde toată făina. Pui sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie și romul, apoi frămânți un aluat potrivit de tare. Lași aluatul la dospit cel puțin 30 de minute, acoperit, la loc cald. Din aluat întinzi pe masa de lucru o foaie care să aibă grosimea de 0,5 cm. Pe jumătate din foaie pui din loc în loc, cu o lingură, grămăjoare de dulceață. Între acestea trebuie să fie o distanță de cel puțin 10 cm. Jumătatea de foaie cu dulceață o acoperi cu cealaltă jumătate de foaie. Presezi cu degetul foaia de deasupra peste cea de jos, printre grămăjoarele de dulceață. Cu ajutorul unui pahar de vin decupezi apoi gogoșile, având grijă ca dulceața să fie plasată în mijlocul gogoșii, nu la margine. Apeși marginile aluatului, pe locul tăieturii, ca să se prindă bine și să nu se desfacă la prăjit.
Lași gogoșile 15-20 de minute la crescut pe masa de lucru, apoi le prăjești într-o tigaie în care ai pus mai mult ulei. Dacă le prăjești în tigaie cu puțin ulei, gogoșile nu cresc frumos. Presari gogoșile cu zahăr pudră, cât sunt calde încă.

10 porții Pregătire: 90 minute Coacere: 40 minute

Rețetă de Claudia Poppel, Hunedoara

Cauți o altă rețetă de dulce de post? Ai aici una excelentă! 

 

Add Comment