Găluște de aur

Foto: Mihai Nicolae – Burda România

Îți trebuie:
250 g făină
50 g unt
50 g zahăr
2 gălbenușuri
1 linguriță rom
coaja rasă de la o lămâie
un vârf de linguriță sare
20 g drojdie
130 ml lapte
150 g nuci măcinate
100-150 g unt
100 g zahăr tos
un plic cu zahăr vanilat
marmeladă mai vârtoasă
Pregătești așa:
Într-un castron, freci drojdia cu zahărul până când se lichefiază. Subțiezi cu 50 ml lapte, amesteci apoi cu o linguriță cu vârf de făină și lași la cald 15 minute să crească. După aceea, adaugi gălbenușurile, untul topit (călduț), sarea, coaja de lămâie, romul și restul de lapte și de făină. Frămânți aluatul bine 6-7 minute cu mâna. Lași să crească la cald, 15-20 minute, până când își dublează volumul.
Întinzi aluatul pe masă, în foaie dreptunghiulară cu grosimea de 1/2 cm, pe care o tai în pătrate cu latura de 4-5 cm. Pe fiecare pătrat pui câte 1/2 linguriță cu marmeladă (care să nu se subțieze prea mult la căldură). Aduni marginile pătratului între degete, iar partea rotundă care învelește marmelada o treci prin untul topit într-o tigaie, apoi pui nuca măcinată, amestecată cu zahărul tos și zahărul vanilat.
Așezi găluștele, una lângă alta, neînghesuite, într-o cratiță (circa 2 l) sau formă de cozonac (unsă bine cu unt sau margarină) în așa fel, încât partea unsă să se alăture de partea neunsă a celeilalte. Peste acest rând așezi încă unul la fel. Lași să crească circa 30 minute, într-un loc călduț, apoi introduci forma în cuptorul bine încălzit dinainte la foc mijlociu, unde o lași 30-40 minute.
Nu vei deschide cuptorul 20 minute, după aceea poți reduce focul, dacă cuptorul rumenește prea tare. După ce s-a scos din cuptor răstorni forma pe un platou. Găluștele desprinse una de alta. Le servești calde, pudrate cu zahăr cu vanilie.

Rețetă de Șofronica Șoldan, loc. Covasna, jud. Suceava

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!