Găluște cu căpșuni – gustul dulciurilor de la bunica

Desertul pe care vi-l prezentăm, Găluște cu căpșuni, este foarte apreciat atât de copii cât și de cei maturi. Ca un contrast de culoare, între căpșuna din interior și exteriorul găluștelor, acestea se trec prin mac măcinat.

Macul, sau Papaver rhoeas, este o plantă erbacee. Crește în general în lanurile de cereale. Semințele de mac au fost folosite încă din Grecia Antică pentru calmarea durerilor. În scop medical, această plantă este folosită pentru extragerea morfinei. În scop terapeutic se folosesc petalele. În scop cosmetic, macul este folosit pentru menținerea prospețimii tenului, are efect antirid.

Foto: Găluște cu căpșuni – Arhivă Burda România

 

Îți trebuie:
200 g urdă
100 g făină
3 linguri unt
3-4 linguri zahăr
coaja rasă de la 1/4 lămâie
1 ou
10 căpșuni mai mici
1 plic zahăr vanilat
50 g mac măcinat
Pregătești așa:
Într-o oală mai adâncă și largă pui apă la fiert. Macini macul cu 1 lingură zahăr. Freci urda cu 2-3 linguri zahăr, 1 lingură unt și coajă de lămâie. Adaugi oul și omogenizezi. Presari apoi făina și amesteci iar bine.
Cureți căpșunile de codițe, le speli și le scurgi pe șervețele de bucătărie. Le presari apoi cu zahărul vanilat.
Iei câte o lingură de aluat și formezi o bilă. Aplatizezi bine în palmă, să ia forma de disc. Așezi o căpșună în centru, apoi închizi aluatul din jurul ei și rulezi în palme sub formă de bilă. Pui găluștele formate în apa care fierbe, dar dată la foc mic, să nu mai clocotească. Le fierbi aproximativ 5 minute, până se ridică la suprafață.
Încingi restul de unt într-o tigaie. Scoți găluștele din apă cu o paletă cu găuri, le scurgi bine și le pui în unt. Le prăjești în unt 2 minute, pe toate părțile. Treci găluștele prin macul măcinat.
Așezi găluștele cu căpșuni pe un platou și presari puțin zahăr pudră deasupra. Între ele poți așeza căpșuni proaspete. Contrastul de culoare e minunat!

Pregătire: 45 minute; Fierbere: 10 minute
Rețetă de Ana Soare, Roșiorii de Vede, jud. Teleorman

Citeste si:

Add Comment