Galette cu piersici

Galette cu piersici, cu arome Bretone, un desert delicios și deosebit.
Galette este o prăjitură rotundă și plată, făcut din aluat de foitaj (cu sau fără drojdie). Se pare că provine din Franța. Tot gallette este termenul care se aplică și unor tarte (dulci sau picante), existânt atâtea versiuni câte regiuni sunt în Franța.
Galette se mai poate face și din felii fine de cartofi sau piure, ori din făina de porumb, mei sau ovăz.

galette

Foto: Galette cu piersici – Arhivă Burda România

 

Îți trebuie pentru blat:
5 linguri apă rece, de la congelator
1/2 linguriţă oţet de orez
1 fiolă esenţă vanilie
170-200 g făină albă
100 g nucă măcinată
1/4 linguriţă sare
5 linguri zahăr brun
100 g unt rece
1 1/2 linguri amidon
4-5 piersici bine coapte, de mărime medie
2-3 linguri gem de piersici
1 linguriță cimbru verde pentru decor
Pregătești așa:
Amesteci apa rece, oţetul şi vanilia. Adaugi 2-3 linguri de făină şi amesteci bine cu furculiţa, rezultând un aluat foarte moale, care curge. Într-un alt bol, amesteci restul de făină, făina de nuci, sarea și 2 linguri de zahăr. Adaugi untul rece, tăiat cubuleţe, şi frămânți până obții firimituri. Amesteci cele două compoziții cu oțet și frămânți puțin, pentru omogenizare. Dacă este nevoie, mai adaugi puţină făină, ca să rezulte un aluat omogen, nelipicios, însă nu vârtos.
Întinzi aluatul în disc de 30 cm, pe hârtie de copt. Îl dai la congelator pentru 10 minute. Îl scoți și, după 1 minut, întinzi pe aluat amidonul amestecat cu 2 linguri de zahăr brun, lăsând margini libere de circa 5 cm. Așezi feliile de piersică, apoi aduni marginile.
Ungi tarta cu gem moale de piersici, presari zahăr şi coci în cuptorul preîncălzit la 200°C, 35 de minute. Decorezi tarta cu cimbru și o servești după ce s-a mai răcorit.

Rețetă de Oana Bîrgăoanu, Lunca Câlnicului, jud. Brașov

Încearcă și preparatul de aici.

Add Comment