Foi cu mere și cremă de vanilie

Foto: Mihai Nicolae – Burda Romania

Îți trebuie pentru 4 foi:
18 linguri apă minerală
18 linguri ulei
15 linguri zahăr
1 plic praf de copt
coajă rasă de portocală
700-750 g făină
Îți trebuie pentru umplutura de mere:
1,5 kg mere
1 lingură unt
5-6 linguri zahăr
1 linguriță rasă de scorțișoară
Îți trebuie pentru crema de vanilie:
500 ml lapte
2 gălbenușuri
4 linguri zahăr
3 linguri amidon
2 lingurițe zahăr pudră cu păstăi de vanilie
2 lingurițe esență de vanilie
2 linguri unt
Pregătești foile așa:
Într-un bol amesteci apa minerală, uleiul, zahărul, coaja rasă de portocală și învârți ușor cu un tel, până se topește puțin zahărul. Cerni făina și praful de copt, apoi începi să pui treptat peste lichid, până obții o bilă de aluat omogenă, dar ca o plastelină, să o poți modela ușor.
Împarți aluatul în 4 părți egale. Întinzi prima foaie cu sucitorul, cât mai subțire. Ungi dosul unei tăvi cu margarină, o tapetezi cu hârtie de copt și așezi prima foaie. O înțepi cu furculița din loc în loc, o introduci în cuptorul încins pentru 10-12 minute, cât să se poată usca puțin. Când este gata, scoți foaia pe un fund de lemn sau în altă tavă. La fel procedezi și cu celelalte 3 foi.
Pregătești umplutura de mere așa:
Speli merele, le cureți de coajă, apoi le dai pe răzătoarea mare. Topești untul într-o cratiță, adaugi merele, pe care le storci între mâini (sucul bineînțeles că îl bem noi), și zahărul. Lași focul mediu și amesteci până se evaporă tot lichidul. La final, adaugi scorțișoara și le mai lași două minute. Le iei de pe foc și le lași să se răcorească.
Pregătești crema de vanilie așa:
Într-un bol, amesteci cu un tel gălbenușurile cu zahărul și zahărul pudră cu păstăi de vanilie. Subțiezi cu puțin lapte, apoi adaugi amidonul și învârți bine, să nu se formeze cocoloașe. Restul de lapte îl pui într-o cratiță pe foc. Când începe să clocotească, încorporezi amestecul de amidon, dai focul la mic și lași până se îngroașă ca o budincă, dar în acest timp amesteci în ea, să nu se formeze cocoloașe. Tragi de pe foc, pui untul și amesteci până se topește. Aromatizezi crema cu esență de vanilie.
Asamblezi prăjitura așa:
Așezi prima foaie, pui jumătate din cantitatea de mere rece și o întinzi cu paleta. Așezi a doua foaie, peste ea pui crema de vanilie fierbinte, pe care o întinzi uniform, apoi din nou foaie, restul de mere și ultima foaie deasupra. Peste prăjitură pui ceva greu (eu am așezat un fund de lemn mai mare) și dai la rece peste noapte. Foile se vor înmuia, aromele se vor îmbina, iar prăjitura o să vă placă la nebunie.

Pregătire: 60 minute; Coacere: 30-40 minute
Rețetă de Roxana Ciobanu, Fălticeni, jud. Suceava

Intră aici, vei găsi o rețeta unei prăjituri delicioase.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!