Fâstâc Tatlisi (Halva cu fistic)

 

Foto: Mihai Nicolae – Burda România

Halvaua, un desert cunoscut și apreciat, are originea în India, Iran și Asia Centrală. Dar, acum este cunoscută în majoritatea țărilor lumii. Este un produs importat din Orient, mai exact din Istanbul.
Baza acestui preparat este un mus din semințe, ulei vegetal și zahăr sau miere. De aceea este foarte des consumat în perioada de post. Cu trecerea timpului halvaua a devenit mai rafinată, mai aromatizată, prin adăugarea de vanilie, cacao, nuci, migdale sau fistic. Însă halvaua mai poate avea ca ingrediente și semințe de floarea soarelui, fasole, linte, morcovi, bostani, cartofi sau dovleci.
Consumul de halva poate fi benefic sau mai puțin benefic, depinde de cantitate. Este recomandat să se consume cel mult 25-30 g pe zi. Prin adăugarea în halva a semințelor de susan, aceasta poate avea valoare terapeutică, devenind un element tonic pentru sezonul rece, dar ajută și la tulburările de memorie.
Dacă la noi, în perioada comunismului, când se producea mult ulei, iar din rezidu se făcea halva – mâncarea săracului -, în Orient este un cult pentru acest produs, rețeta fiind veche de 700-800 de ani.

 

Îți trebuie:
700 g miere
150 g fistic
1 1/2 linguriță esență de vanilie
500 g pastă de susan
Pregătești așa:
Pui mierea într-o oală la încălzit, iei apoi de pe foc și lași să se răcorească puțin 
(5 minute), apoi adaugi fisticul mărunțit și vanilia. Încorporezi apoi pasta de susan, amestecând bine.
Torni amestecul într-o formă unsă cu ulei, după ce se răcește complet și învelești forma cu folie alimentară. Lași la frigider în jur de 36 de ore.

Pregătire: 25 minute; Răcire: 36 ore
Rețetă de Abibula Neslihan, Medgidia, jud. Constanța

Intră aici și încearcă și această variantă de halva.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!