Dulce și gustos pentru post

Dulce și gustos pentru post. „Postul este o binecuvântare pentru trup și suflet„, ne spune una dintre cititoarele revistei noastre, doamna Georgeta Dobrin. Să ne bucurăm de dulce!

 

dulce

Foto: Negresă de post

 

Negresă de post

Îți trebuie:
400 g dulceață de prune sau vișine
100 ml ulei
300 ml apă minerală
100 g nucă măcinată
5 linguri zahăr
1/2 plic praf de copt
1 vârf linguriță bicarbonat
3 linguri cacao
1 praf sare
esență de rom
2 căni de făină
Pregătești așa:
Se amestecă cele de mai sus, compoziția se toarnă într-o tavă tapetată și se coace 30-35 min. în cuptorul preîncălzit la 180ºC. Se lasă la răcit.
Glazură: se înfierbântă 100 ml frișcă lichidă vegetală, se adaugă 200 g ciocolată neagră; se topește și se toarnă peste prăjitură! Se presară cocos.

Rețetă de Georgeta Dobrin, București

 

gogosi

Foto: Gogoși pufoase de post

Gogoși pufoase de post

Îți trebuie:
250 ml apă călduță
1 pliculeț drojdie instant
2 linguri zahăr
puțin praf de sare
400 g făină coaja rasă de lămâie
ulei pentru prăjit
zahăr pudră
Pregătești așa:
Într-un bol mare se amestecă apa cu drojdia și zahărul. Se lasă deoparte câteva minute. După care se adaugă o parte din făina călduță și cernută, coaja rasă de lămâie, sarea. Făina se adaugă în două tranșe, se frământă ca să obții un aluat nelipicos, dar nu tare. După ce se frământă bine, se unge bolul cu ulei, se acoperă aluatul, se lasă la dospit până ce își dublează volumul.
Se întinde din aluat o foaie groasă de 5 cm. Se decupează cercuri cu buza unui pahar, apoi se decupează din ele mijloacele cu buza unui degetar. Se acoperă cu un prosop, se mai lasă la crescut 30 min. Se încinge uleiul într-o cratiță adâncă și se rumenesc gogoșile pe ambele părți, la foc mediu. Se scot pe un șervețel absorbant să se elimine surplusul de ulei. Se servesc calde, pudrate cu zahăr.

Rețetă de Iuliana Lako, Cenad, jud. Timiș

 

desert

Foto: Desert de post cu orez și gutui

 

Desert de post cu orez și gutui

Se pune la caramelizat o cană zahăr. Când s-a catifelat în maro deschis se adaugă 2 căni orez și 6 căni apă.
Se pune un praf de sare și se fierbe 5 min. Se adaugă 1-2 căni de gutui tăiate cuburi sau rase, noi le tăiem cubulețe mici. Se mai fierbe 20-25 minute.
Se oprește focul și se lasă acoperit o oră să se întrepătrundă aromele.

Rețetă de Emilia Dana Dinescu, Mioveni

Rețete preluate din Cărticica Practică nr. 02/2020
Foto: istock/guliver

Intră aici și încearcă rețeta de Negresă.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!