Deserturi speciale pentru perioada de post

Deserturi speciale pentru perioada de post, deserturi care ne vor bucura papilele gustative și ne vor încânta privirea, deserturi pentru întreaga familie.

banana

Foto: Banana bread

Banana bread

Se amestecă 2 cești și jumătate de făină fără gluten sau făină de orez cu 1 fiolă esență migdale, o fiolă esență rom, o fiolă esență vanilie, 3 lingurițe scorțișoară, 1 praf de copt și 2 linguri cacao. Apoi se adaugă 100 ml ulei de cocos și 6 banane pasate; se mixează și se pun în tava de chec, tapetată cu ulei și cu hârtie de copt. Se coace 35-40 min. la cuptorul încins la 200 ºC.
Este ideală nu numai pentru cei care țin post ci și pentru persoanele care au intoleranță la gluten și lactoză.

Rețetă de Bianca Sârbu, București

 

mosocoarna

Foto: Moșocoarnă (Plăcintă bihoreană cu fructe)

Moșocoarnă (Plăcintă bihoreană cu fructe)

Pentru aluat dizolvăm 25 g drojdie în 250 ml lapte călduț, cu 3 linguri zahăr. Într-un vas punem 500 g făină integrală, 50 ml ulei, un praf de sare și 1 ou bătut în prealabil cu furculița. Turnăm laptele în mijloc și frământăm aluatul până devine elastic și se desprinde de mâini. Îl acoperim cu un prosop și îl lăsăm să crească la căldură (30 min.).
Între timp scoatem sâmburii de la 1 kg de prune și lăsăm jumătățile acoperite cu 3 linguri zahăr și 2 plicuri zahăr vanilat.
Pregătim o tavă un pic mai mare și împărțim aluatul în două părți egale. Întindem prima jumătate și o așezăm în tavă. Cu o furculiță împungem din loc în loc aluatul. Presărăm 3 linguri de griș, acesta va absorbi sucul din prune. Așezăm deasupra mere și pere răzuite și apoi prunele, până când acoperim tot aluatul.
Întindem jumătatea cealaltă de aluat și o așezăm deasupra prunelor. Apăsăm puțin pe margini ca să se unească cele două foi. Cu 1 ou bătut ungem bine aluatul și dăm la cuptorul preîncălzit la 180 grade până se rumenește frumos deasupra (cam 50 min.). După ce plăcinta este gata, se lasă la răcit și se taie în forme dorite.

Rețetă de Octavian Florin Rada, Oradea, jud. Bihor

 

tarta

Foto: Tartă cu mere

Tartă cu mere 


Se prepară aluatul: se amestecă 200 g margarină vegetală, 3 linguri zahăr, sare și câteva linguri de apă rece; se frământă un aluat omogen; se modelează sub formă de bilă. Se înfășoară în folie alimentară și se dă la frigider 1 oră.
Pentru umplutură, se rad 1 kg de mere, cu tot cu coajă și se călesc în 3 linguri de ulei; se adaugă zahăr și scorțișoară după gust. Se lasă să se răcească.
Se împarte aluatul în două; dintr-o jumătate se întinde o foaie și se pune într-o tavă rotundă, tapetată. Se așază umplutura. Din restul de aluat se întinde o foaie, din care se taie fâșii și se așază peste mere; se coace la cuptorul încins la 180 ºC și se pudrează cu zahăr cu vanilie.

Rețetă de Elisabeta Gligor, Cenad, jud. Timiș

Rețete preluate din Cărticica Practică nr. 02/2020
foto: istock/guliver, arhivă personală

Încearcă și rețeta de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!