Deserturi pentru copii

Deserturi pentru copii, două rețete oferite de dr. Dr. Diana Voican, medic pediatru și coordonatorul Programului de educație nutrițională pentru preșcolari Sănătos de mic, dezvoltat de Asociația SAMAS. https://sanatosdemic.ro/

 

tarta

Foto: Tartă cu pere

Tartă cu pere

Gata în 40 de minute

Pentru blat: se amestecă într-un bol 150 g făină cu 1 ou, 90 g unt, 1/2 linguriță zahăr brun și 1 lingură apă rece; se lasă 2-3 ore la frigider.
Apoi se întinde aluatul în forma de tartă, se pun deasupra 3-4 pere curățate și tăiate felii sau cubulețe, se adaugă stafide, merișoare sau nuci, 2 ouă bătute cu 150 g iaurt natur și se presară scorțișoară și puțin zahăr brun.
Se coace 25-30 min. la cuptorul încins la 200˚C.

Valori nutriționale (1 porție):
Calorii: 425
Lipide: 17 g
Carbohidrați: 25 g; fibre 1 g
Proteine: 7 g

 

dovleac

Foto: Desertul vrăjitoarelor

 

Desertul vrăjitoarelor

Gata în 30 minute

Dovleac copt: se curăță 1 dovleac mic de semințe și coajă și se taie cubulețe. Se amestecă împreună cu 1 linguriță ulei de măsline și un praf de scorțișoară. Se așază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și coc 10 min. în cuptorul încins la 180 ºC.
Dressing de portocale: se pune o tigaie la încins 20 secunde, fără nimic în ea pentru ca teflonul (în cazul în care folosiți un vas teflonat) să se dilate și să acopere eventualele micro-zgârieturi sau chiar defecte de fabricație, pentru ca aluminiul să nu contamineze preparatul. Se adaugă 1 cub mic de unt sărat, un praful de scorțișoară și 1 lingură miere și se amestecă cu o paletă de silicon sau de lemn. Se adaugă apoi sucul de la o portocală, 1 vârf de cuțit de ghimbir și 10 ml zeamă de lămâie verde; se amestecă și se lasă pe foc, la flacără mică ori pe treapta 3 a plitei electrice, pentru ca siropul să se îngroașe puțin iar la final se adaugă mentă și se ia de pe foc. Se pun cubulețele de dovleac, în tigaie și se amestecă ușor cu paleta fără a sfărâma dovleacul. Se poate servi atât cald cât și rece, eventual cu puțină frișcă deasupra.

Valori nutriționale (pe porție/1 porție=100 g)
Calorii: 84
Lipide: 4 g
Carbohidrați: 12 g
Fibre:3 g
Zahăr: 5 g
Proteine: 1 g
Vitamina A: 7380 UI; Vitamina C: 8 mg

Foto: iStock/Guliver

Încearcă și rețetele de aici!

Add Comment