Prăjitură cu mălai – un desert mai altfel

Vreți ceva dulce, dar să nu necesite timp îndelungat de preparare? Vă prezentăm rețeta de mai jos, Prăjitură cu mălai, un desert mai altfel dar foarte gustos.

Mălaiul (ingredient pe care îl folosim la această rețetă) mai este denumit și făină de porumb, care se obține prin măcinarea boabelor uscate de porumb. În America a fost folosit încă din antichitate, iar după descoperirea Americii, a ajuns și în alimentația europeană, dar și în întreaga lume. Din mălai, în bucătăria italiană se face polenta (este un terci fierbinte din mălai – care se poate consuma așa -, iar după răcire se solidifică într-o pâine coaptă sau prăjită), în Mexic se prepară tortilla (un fel de turte din mălai), iar în țara noastră cel mai des este folosit la prepararea unui aliment tradițional de bază, mămăliga.

Foto: Prăjitură cu mălai – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
1 litru lapte acru
150 g zahăr
250-300 g mălai grișat
1 linguriță bicarbonat
3 ouă
150 g unt
câteva caise sau piersici din compot
Pregătești așa:
Amesteci foarte bine iaurtul cu bicarbonatul. Adaugi pe rând gălbenușurile, albușurile bătute spumă cu zahărul și omogenizezi foarte bine. Adaugi apoi untul și mălaiul și omogenizezi din nou.
Pui „mămăliguța” într-o tavă unsă cu unt și dai la cuptor, la foc potrivit, aproximativ 30 de minute. Servești prăjitura garnisită cu felii de fructe.


SFAT
Unele fructe cum sunt: caisele, prunele, piersicile, este necesar să fie ținute în apă de var sau bicarbonat înainte de a fi introduse în sirop, pentru a se întări. Dacă varul lipsește din gospodărie, se folosește cu succes bicarbonatul de sodiu.
Pentru dulceață se folosesc fructe frumoase, tari și proaspete, fără a fi trecute din copt. La 1 kg de zahăr se folosește o farfurie adâncă (plină cu vârf) din fructele curățate de sâmburi și pielițe.

Pregătire: 20 minute; Coacere: 30 minute
Rețetă de Gina Georgeta Deușan, loc. Luna de Jos, jud. Cluj

Încearcă și prăjitura de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!