Derele cu liptar de la Vașcău

Derele cu liptar de la Vașcău, este o rețetă foarte veche, din Bihor. Rețeta de derele vine din străbuni fiind transmisă și generațiilor mai tinere. Este un desert sățios preparat de bunicile noastre și mâncate cu mare plăcere.
Conform Wikipedia „Magiunul este un desert originar din Turcia care se prezintă sub formă de pastă alimentară consistentă. Este obținut prin fierberea și terciuirea prunelor.„ La noi este foarte cunoscut maginul de Topoloveni Istoria oficială a magiunului făcut la Topoloveni începe acum 100 de ani, când regiile Principatelor române au identificat ca o potenţială sursă de hrană pentru armată, magiunul, făcut până atunci doar în gospodării. La naşterea produsului comercial au fost Maximilianşi Nicolae Gheorghe Popovici, verii specialişti în silvicultură, care au înfiinţat în 1893 Ocoalele Silvice la Topoloveni şi au creat în zonă o pepinieră de pruni.

derele

Foto: Derele cu liptar de la Vașcău – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
circa 300 g făină
3 ouă
3-4 linguri ulei
1 praf de sare
1 borcan liptar (magiun de prune)
3-4 linguri pesmet
75 g unt
Pregătești așa:
Faci un aluat asemănător celui pentru tăiței: amesteci 200 g făină cernută, ouăle bătute, sare și ulei. Frămânți puțin aluatul, apoi adaugi câte puțină făină, până obții un aluat potrivit de tare, pe care îl întinzi în strat de 2-3 mm, pe planșeta presărată cu făină.
Împarți foaia în 2 părți egale. Pe jumătate din foaie pui din loc în loc câte o linguriță de liptar. Acoperi cu aluatul rămas și tai pătrate cu ajutorul rozetei. Le presezi cu degetele pe margini, ca să se lipească bine și să nu se desfacă la fiert.
Le fierbi în apă ușor sărată, până se ridică la suprafață. Le scurgi în strecurătoare și le treci prin pesmet prăjit în unt. Le servești calde, presărate cu zahăr, dar sunt bune și după ce se răcesc. În zilele de post, le poți găti cu margarină sau untdelemn, în loc de unt.

Rețetă de Anca-Elena Tako, Vașcău, jud. Bihor

Aici găsești o altă rețetă românească.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!