Crofne bănățene (gogoși)

foto: Mihai Nicolae

Crofne bănățene (gogoși)

Rețetă de Milița Șolea, com. Svinița, jud. Mehedinți

Preț: 15 lei-10-12 porții

Pregătire: 60 minute

Coacere: 40 minute

Îți trebuie: 1 kg făină, 150 g unt, 6 ouă, 40 g drojdie, 250 g zahăr, 1 linguriță rasă de sare, 1 pahar lapte, 1 zahăr vanilat, coaja rasă de la 1 lămâie, esență de rom, ulei pentru prăjit

Pregătești așa: Dizolvi drojdia în puțin lapte călduț cu o linguriță de zahăr și de făină. Amesteci și lași să crească. Gălbenușurile cu zahărul, sarea, coaja de lămâie și zahărul vanilat le freci la cald, până nu mai simți zahărul. Pui esența de rom, 1 lingură de ulei și 2 albușuri bătute spumă. Frămânți coca și, când a crescut, întinzi o foaie mai groasă de 1 cm. Lași 5 minute să crească puțin, apoi tai gogoși din aluat cu ajutorul unui pahar. Lași încă 10 minute să mai crească și le pui în grăsimea încinsă, cu partea de deasupra în jos. Astfel formezi dunga albă dimprejur (gulerașul alb). Servești crofnele pudrate cu zahăr. Crofne – așa sunt numite gogoșile pregătite de bănățeni. Crofnele nu sunt simple gogoși, pentru că sunt „gătite” cu guleraș alb, iar aluatul pufos face gogoșile foarte speciale. Important de știut! Momentul răsturnării crofnelor, când se pun la prăjit, este secretul formării găurii din mijlocul lor și a gulerașului alb care le înconjoară.

 

Add Comment