Cozonac Rosenkranz

 

Foto: Mihai Nicolae – Burda Romania

Îți trebuie:
2 ouă
3 linguri zahăr
120 ml lapte
400 g făină
25 g drojdie
coajă rasă de portocală
1 linguriță de zahăr pudră cu păstăi de vanilie
1 linguriță esență de rom
1 praf de sare
120 g unt
5 linguri zahăr pentru unt
nucă măcinată
9 linguri zahăr pentru caramelizat
Pregătești așa:
Cele 9 linguri de zahăr le pui într-o cratiță (24 de cm a avut cea folosită de mine) și le caramelizezi. Miști continuu vasul, tapetezi și pereții cu zahăr ars și lași cratița la răcorit. Mixezi untul cu 5 linguri de zahăr, până obții o cremă.
Încălzești puțin laptele cu cele 3 linguri de zahăr, pui drojdia, o amesteci bine și lași să se umfle puțin. Într-un bol pui făina cernută, coaja rasă de portocală, zahărul pudră cu păstăi de vanilie și esența de rom.
Bați spumă ouăle cu sarea și le adaugi peste făină. Torni ușor amestecul de lapte cu drojdie și începi să frămânți.
Frămânți până ce aluatul devine nelipicios și ingredientele sunt bine încorporate. Înfăinezi puțin masa de lucru, iar cu un sucitor întinzi aluatul, până obții un dreptunghi cu grosimea de aproximativ un centimetru. Cu ajutorul unei palete de silicon întinzi uniform crema de unt peste foaie. Deasupra presari nucă din abundență și presezi puțin cu mâinile, să intre nuca și în unt.
Rulezi foaia, apoi tai 6 rulouri de aceeași dimensiune. Le așezi în vasul cu caramel și le lași 1 oră la crescut într-un loc călduț. După acest timp dai cratița în cuptorul încins, la o temperatură de 170-180 de grade și lași până când rulourile sunt frumos rumenite deasupra, circa 35 de minute.
Scoți cozonacul când este copt și îl răstorni imediat pe un platou, pentru a nu se întări caramelul. Îl lași să se răcească, apoi îl poți savura.

Pregătire: 60 minute; Coacere: 35 minute
Rețetă de Roxana Ciobanu, Fălticeni, jud. Suceava

Intră aici și vei găsi o rețetă deosebită de cozonac.

Add Comment