Cozonac cu nucă

Foto: Mihai Nicolae

Cozonac cu nucă

Rețetă propusă de Practic în bucătărie

Preț: 37 lei-12 porții

Pregătire: 60 minute

Coacere: 60 minute

Îți trebuie pentru aluat: 1 kg făină de patiserie, 8 gălbenușuri, 1 ou (pentru uns), 300 g zahăr tos, 200 g unt, 8 linguri de ulei, 500 ml lapte dulce, 50 g drojdie de bere, coajă rasă de la o lămâie, 1 linguriță de sare

Îți trebuie pentru umplutură: 500 g nucă măcinată, coaja rasă de la o lămâie, 1 esență de rom, 1 esență de vanilie, 8 albușuri, 200 g zahăr tos, 100 g stafide sau 100 g rahat (facultativ)

Pregătești aluatul așa: Amesteci drojdia mai întâi cu o lingură de zahăr, până se lichefiază, adaugi puțin lapte călduț, presari făină, apoi lași la dospit. Jumătatea din cantitatea de lapte, clocotită, o torni peste 250 g făină, amestecând cu o lingură de lemn, să nu se formeze cocoloașe. Pui plămădeala apoi în restul de făină, frământând puțin câte puțin și, când e aproape toată făina încorporată, adaugi gălbenușurile (frecate înainte cu puțin ulei, ca o maioneză), restul de lapte (răcorit), sarea și drojdia crescută, după care continui încorporarea făinii. Adaugi untul topit și uleiul rămas, precum și coaja rasă de lămâie, frământând încă un sfert de oră. Acoperi și lași la crescut într-un loc cald. Pregătești umplutura așa: Bați albușurile spumă, împreună cu zahărul. Încorporezi apoi nucile măcinate și aromele. Facultativ, în umplutură, mai poți adăuga stafide și/sau rahat tăiat mărunt. Întinzi foile, le umpli și le rulezi ca la oricare altă rețetă de cozonac umplut. Lași un sfert de oră la crescut, în tăvi, apoi ungi cozonacii cu un ou bătut, presari zahăr tos și pui cozonacii în cuptorul fierbinte, pentru o oră, la foc potrivit. Întorci tava după primele 30 de minute, pentru ca să se rumenească uniform.

Add Comment