Cozonac cu nucă și cacao

Foto: Mihai Nicolae – Burda Romania

 

Îți trebuie pentru aluat:
1 kg făină pentru cozonaci
50 g drojdie proaspătă
300 g zahăr
4 pliculețe zahăr vanilat
500 ml lapte gras (3,5%)
100 ml ulei
100 g unt moale
5 gălbenușuri
1 linguriță rasă de sare
coajă rasă de portocală și de lămâie
Îți trebuie pentru umplutură:
400 g nucă măcinată
5 albușuri
5 linguri zahăr
3 linguri cacao
Pregătești aluatul așa:
Este foarte important să cerni făina de 2-3 ori, înainte de a te apuca de lucru. Apoi încălzești laptele pe foc, împreună cu zahărul și cu zahărul vanilat. Laptele nu trebuie să fie fierbinte. Dizolvi drojdia în câteva linguri din laptele încălzit, după care o pui în castron peste făina cernută și presari puțină făină deasupra, apoi lași la loc cald, până se crapă făina deasupra. Pentru maia, freci gălbenușurile cu sarea, coaja de lămâie și de portocală. Amestecul de gălbenușuri îl pui peste maia și făina din castron, apoi adaugi și restul de lapte și amesteci cu o lingură de lemn. Frămânți bine (mâinile trebuie unse cu amestecul de unt moale și ulei). Dacă ți se lipește aluatul de mâini, continui până se ia tot aluatul. Este bine să-l frămânți cel puțin jumătate de oră. Din când în când, îți mai ungi mâinile cu amestecul de ulei și unt, până îl termini pe tot. Aluatul se frământă în toate direcțiile și, din când în când, îl mai lovești de castron. După ce l-ai frământat bine, îl acoperi cu un șervet curat și-l lași la loc cald pentru o oră și jumătate, să dospească.
Pregătești umplutura așa:
Bați spumă albușurile cu zahărul, iar peste ele pui nucile și cacaua. Amesteci totul cu o lingură și dai compoziția deoparte. Împarți aluatul în 4 bile egale. Iei apoi fiecare bilă de aluat ș o întinzi pe masa de lucru, unsă cu ulei și pui în mod egal din umplutura pregătită, astfel încât să ajungă pentru cele 4 bucăți. Poți alege și altă umplutură, după preferință. Rulezi și la final iei câte două rulouri și le răsucești între ele. Vor rezulta 2 cozonaci mai mari. Pui cozonacii în forme tapetate cu hârtie de copt, pe care le ungi cu unt, apoi ungi cozonacii cu gălbenuș amestecat cu puțin lapte și îi presari cu zahăr. Lași tăvile la loc cald, până aproape își dublează volumul. Dacă nu ai un loc cald și ferit de curenți de aer, poți pune direct în cuptor, încins la 40 de grade Celsius. Coci apoi la 180 de grade sau la foc potrivit, timp de 40-45 de minute. În primele 20 de minute, nu umbli la cuptor!
Spre sfârșit, înainte cu vreo 10 minute, îi poți acoperi cu o hârtie de copt, pentru a nu se rumeni sau chiar arde deasupra. Când sunt gata, scoți cozonacii cu tot cu hârtia de copt și îi lași să se răcească, apoi îi poți consuma.

Pregătire: 2 ore; Coacere: 45 minute
Rețetă propusă de Practic în bucătărie

Pentru o rețetă deosebită de cozonac intră aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!