Cozonac cu mac și Cozonac nemțesc

Un alt preparat tradițional al sărbătorilor de Paști este cozonacul. Fie că îl cumpărăm, fie că îl preparăm acasă, cozonacul nu lipsește de pe masa de Paști. Este un desert pe care românii, cel puțin, îl prepară la diferite ocazii, în special de Paști și Crăciun, foarte apreciat.

Foto: Cozonac cu mac – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
400 g de făină
2 linguri de zahăr
4 ouă
150 g de unt
2 linguri de lapte
1 cub de drojdie
1 plic de zahăr vanilat
2 linguri de rom
50 g de mac
100 ml de lapte
1 lingură de miere
Îți trebuie pentru glazură:
100 g de ciocolată
bomboane pentru ornat albe sau colorate
Pregătești așa:
Dizolvi drojdia și o linguriță de zahăr în 2 linguri de lapte călduț. Torni această maia în făina cernută, acoperi cu puțină făină și mai lași la dospit într-un loc călduț. Bați ouăle cu restul de zahăr și cu zahărul vanilat, speli macul și îl fierbi în 100 ml de lapte cu miere. Freci untul până se înmoaie.
În făina cu maiaua crescută, adaugi ouăle, un praf de sare, untul, macul fiert și răcit și romul. Amesteci mai întâi cu o lingură de lemn, apoi frămânți. Aluatul trebuie să fie moale și, de aceea, din când în când, iei puțină făină pe palme, ca să poți desprinde aluatul de pe degete.
Așezi aluatul în forma de copt, bine unsă cu unt și tapetată cu făină și mai lași într-un loc cald la dospit, timp de jumătate de oră. Să nu umpli forma cu aluat decât pe jumătate.
Coci cozonacul în cuptorul bine încins înainte, la foc potrivit, circa 45-50 de minute. Când e rece, ungi vozonacul cu ciocolată topită în bain-marie și ornezi cu bomboane de ornament.

Rețetă de Nagy Florentina Elena, loc. Lupeni, jud. Hunedoara

Foto: Cozonac nemțesc – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
1 pachet margarină
250 g făină
200 g zahăr
5 ouă
100 g stafide (sau nuci tăiate)
50 g zahăr pudră
1 lămâie
1 linguriță scorțișoară
1 praf de copt
sare
Pregătești așa:
Separi albușurile de gălbenușuri și freci gălbenușurile bine cu 100 g zahăr și sare, până obții o cremă fină. Adaugi margarina topită și răcită, stafidele, coaja de lămâie, scorțișoara, albușurile bătute cu restul de zahăr și făina amestecată cu praful de copt.
Coci cozonacul într-o formă unsă și tapetată cu făină. Presari zahăr pudră.

Pregătire: 30 minute; Coacere: 45 minute
Rețetă trimisă de Anișoara Căzăcuțu, sat Dângeni, com. Dângeni, jud. Botoșani

Intră aici și află câteva secrete pentru reușita cozonacilor.

Add Comment