Cozonac cu cremă de ciocolată

Cozonac cu cremă de ciocolată, o bunătate, o pufoșenie, un „desert rege„ al sărbătorilor de iarnă din România, dar nu numai.

 

cozonac

Foto: Cozonac cu cremă de ciocolată – Arhivă Burda România

 

Ingrediente:
200 g ciocolată neagră cu 75% cacao
2-3 linguri zahăr brun
2-3 linguri apă de trandafiri
2 linguri apă de flori de portocal
coajă de lămâie, lime, portocală
200 ml smântână dulce
1/4 linguriță de sare
1/4 linguriță piper măcinat
Aluatul
500 g făină
2-3 ouă
100 ml grăsime (de preferință untură)
175g zahăr
250 ml lapte
25 g drojdie
coajă lămâie, portocală, lămâie verde, esențe
Preparare
1. Făina se cerne într-un bol. Se separă albușurile de gălbenușuri. În gălbenușuri se pune o linguriță de sare. Se face o adâncitură în făină, la mijloc, și se sfărâmă drojdia. Laptele se încălzește cu zahărul, coaja de lămâie, portocală, lămâie verde și esențe.  Se pun peste drojdie 2-3 linguri de lapte cald, se frământă puțin și se lasă la crescut 10-15 minute.
2. Albușurile se bat spumă. Se frământă aluatul după ce a crescut, adăugând pe rând 1/2 din cantitatea de albușuri, apoi se adaugă gălbenușurile. Se frământă până totul se încorporează. Se adaugă laptele călduț puțin câte puțin, se frământă energic, cu mâinile unse cu mici cantități de grăsime topită încălzită, până când se încorporează toată cantitatea. Aluatul suficient frământat face bășici cu aer. Se lasă la crescut.
3. Pentru crema de ciocolată, se pune pe foc o oală cu apă, iar deasupra un bol în care se topesc bucăți de ciocolată. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească.
4. După ce aluatul a crescut, se tapetează cu hârtie de copt 2-3 tăvi de cozonac. Se ung mâinile cu puțin ulei, se împarte aluatul în 6 părți egale și se ia o bucată de aluat, se întinde cu mâinile pe blatul de lucru până ce ajunge la mărimea tăvii. Se adaugă crema de ciocolată peste aluat. Se procedează la fel cu alte două părți din aluat. Se închide fiecare bucată de aluat pe deasupra, lipind părțile între ele. Se împletesc rulourile de aluat.
5. Se pune în tavă cozonacul. Se lasă cozonacul să mai crească încă 15-20 minute.
Se coace la 180 °C, până ce aluatul a prins o culoare arămie frumoasă. Se unge cu ou bătut și se mai coace 7-10 minute. Se taie numai după ce s-a răcit complet.

Sfatul meu: cel mai bun cozonac este cel proaspăt, care lasă în casă mirosul acela plăcut de mirodenii, ciocolată caldă, miros de brad și copilărie. Vă sfătuiesc să faceți acest efort și să frământați cozonacul dimineață devreme! Folosiți ciocolată de calitate! Crema rezultată va fi mult mai cremoasă și mai aromată. Încercați, pe cât posibil, să folosiți ouă de la țară.

Încearcă și rețeta de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!