Colțunași moldovenești cu vișine

Colțunași moldovenești cu vișine, o rețetă din copilărie. Îmi aduc aminte cu plăcere de perioada vacanțelor la bunici. Un desert pe care bunica ni-l făcea, era cel de colțunași umpluți cu tot felul de fructe sau gemuri: vișine, cireșe, zmeură etc.
Colțunașii sunt un preparat culinar care constă din bucăți de aluat umplute cu brânză, carne tocată, gem, dulceață etc. și fierte în apă sau coapte în cuptor. În unele regiuni din Bucovina și Transilvania aceștia sunt cunoscuți sub numele de piroști sau piroște, iar în regiuni din Moldova sub numele de chiroște.

coltunasi

Foto: Colțunași moldovenești cu vișine – Arhivă Burda România

 

Îți trebuie pentru aluat:
3 ouă
1/2 cană apă
sare
1,5 cană făină
Îți trebuie pentru umplutură:
1 kg vișine (zmeură sau cireșe,fără sâmburi)
sirop preparat din zeama fructelor
3 linguri unt
2 linguri zahăr brun
3 linguri smântână
2 ouă
Pregătești așa:
Frămânți bine o cocă din ouă, apă, sare și făină. Întinzi bine foaia, o tai în pătrate, așezi în fiecare pătrat 2-3 fructe, apoi lipești aluatul în triunghi. Între timp, așezi pe foc o oală cu 2 ½ l de apă, cu o linguriță sare și o lași să fiarbă. Când apa clocotește, pui colțunașii, îi lași să fiarbă până când se lasă la fundul oalei, moment în care sunt gata. Așezi colțunașii într-o strecurătoare, îi limpezești cu apă curată rece și îi mai lași să se scurgă bine.
Apoi așezi colțunași într-un vas de iena, torni peste ei untul topit, cald și îi servești imediat, garnisind fiecare bol servit cu colțunași, cu un sirop din fructul ales pentru umplutură (în acest caz, vișine), frecat cu zahăr și cu 3 linguri de smântână. Colțunașii sunt delicioși.
Rețeta o am de la o măicuță întâlnită la Mănăstirea Văratic.

Pregătire: 45 minute; Fierbere: 25 minute
Rețetă de Ștefania Răduță, București

Încearcă și delicioasa rețetă de aici.

Găsești această rețetă în revista Practic în bucătărie. Aceasta poate fi achiziționată de la punctele de vânzare a presei din toată țara, dar și în format electronic, prin intermediul Magzter.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!