Clătitele dulci din copilărie

Un desert, Clătitele dulci din copilărie, care ne aduce aminte de viața frumoasă de când eram copii și bunicile noastre ne răsfățau cu tot felul de dulciuri.
Vom folosi pentru ornare, la aceast rețetă, căpșunile. Căpșunul este una dintre plantele cele mai cultivate și folosite în scop terapeutic, având efect antibiotic, bactericid, antiinflamator, tonic, nutritiv, reminalizant, alcalinizant al sângelui și de reducere a colesterolului. Se pare că există 20 de specii și hibrizi de Fragaria, fiind consumate din cele mai vechi timpuri, atât pe continentul european cât și cel american. În Belgia există un muzeu dedicat căpșunelor, de unde pot fi cumpărate alimente realizate din aceste fructe, de la gem la bere. În anumite părţi ale Bavariei, persoanele din zona rurală practică un ritual anual prin care leagă coșuri mici cu căpșune de coarnele vitelor, drept jertfă pentru elfi. Tradiţia spune că elfilor le plac căpșunele și o astfel de jertfă va ajuta vitele să facă viţei sănătoși și să dea mult lapte. Căpșunile pot fi consumate proaspete, uscate, murate, în compot, gem sau dulceaţă. Planta și fructele sunt bogate în vitamine (C, B1, B2, E), acid salicilic, elagic și pantotenic, proteine, săruri de potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, sodiu, proteine și zaharuri.

 

Foto: Clătitele dulci din copilărie – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
4 ouă
2 linguri zahăr
4 pliculețe zahăr vanilat
un praf de sare
50 g unt
450 ml lapte
250 g făină
Pentru umplutură:
250 g brânză de vaci
4 linguri zahăr
40 g stafide
esență de vanilie
Pentru ornare:
căpșuni sau dulceață de căpșuni
ciocolată
Preparare clătite:
Se freacă spumă ouăle cu zahărul, zahărul vanilat și sarea. Se înglobează untul topit 
și laptele călduț, apoi făina și se lasă aluatul timp de 1 oră să se liniștească. Se coc apoi clătitele.
Preparare umplutură:
Se amestecă bine brânza de vaci cu zahărul, stafidele și esența de vanilie.
Se umple fiecare clătită cu compoziția preparată înainte, după care se rulează. Se servesc cu căpșuni sau dulceață de căpșuni și se stropesc cu ciocolată topită.

Rețetă de Elisabeta Gligor, Cenad, jud. Timiș

Urmărește filmulețul de aici!

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!