Chec vienez cu scorțișoară

Foto: Mihai Nicolae – Burda Romania

Îți trebuie pentru umplutură:
3 linguri stafide
3 linguri rom
250 g migdale rase (fulgi)
50 g zahăr
1/2 linguriță scorțișoară
1 vârf de cuțit de cardamom
1 linguriță coajă de lămâie rasă
5 linguri 
frișcă lichidă sau smântână dulce
150 g marțipan masă crudă
Îți trebuie pentru aluatul de chec:
250 g brânză de vaci
6 linguri lapte
1 ou
120 ml ulei
100 g zahăr
1 plic zahăr vanilat
1 praf de sare
425 g făină
1 plic praf de copt
puțin unt pentru uns tava
50 g zahăr pudră 

Pregătești umplutura așa:
Speli stafidele în apă fierbinte, le usuci prin ștergere cu un șervet absorbant, apoi torni romul peste ele. Amesteci migdalele cu zahărul, scorțișoara, cardamomul, coaja de lămâie rasă, stafidele cu rom și frișca lichidă. Tai marțipanul în felii subțiri și îl amesteci în umplutură.

Pregătești aluatul așa: Pasezi bine brânza de vaci și adaugi laptele, zahărul, uleiul, oul și sare. Amesteci praful de copt în făină, iar apoi aceasta o adaugi treptat, lingură cu lingură, peste brânză. Omogenizezi tot aluatul. Preîncălzești cuptorul la 180 de grade Celsius. Din aluatul obținut întinzi un dreptunghi de 40×25 cm, pe un tocător presărat cu făină. Tai pe lungime o fâșie groasă de 2 cm. Așezi aluatul într-o tavă unsă cu unt și întinzi umplutura deasupra. Răsucești laturile mai lungi ale aluatului, până aproape de centru. Fâșia de aluat tăiată anterior o tai în 4 bucăți. Acestea le așezi pe chec și apeși ușor cu degetele. Coci 50-60 de minute, până ce devine galben-auriu. Presari zahărul pudră, cât timp checul este încă fierbinte.

Pregătire: 50 minute; Coacere: 60 minute
Rețetă de Mihaela Georgeta Voinea, Roșiorii de Vede, jud. Teleorman

 

Iată aici rețeta unui chec deosebit.

Add Comment