Tartă frangipane cu prune 


Foto: Tartă cu prune – Arhivă Burda România

Îți trebuie pentru aluat:
250 g făină albă 000
100 g zahăr pudră
150 g unt rece, 80% grăsime
2 gălbenușuri
4 linguri apă rece
1 fiolă esență de vanilie
1 praf de sare
Pentru cremă:
200 g unt la temperatura camerei, 80% grăsime
200 g migdale crude
150 g zahăr tos
1 praf de sare
70 g făină albă 000
1 linguriță rasă scorțișoară
3 căpăcele Amaretto
1 fiolă esență vanilie
2 ouă întregi
1 gălbenuș
Plus:
1 kg prune dulci, tari
1 lingură zahăr pudră pentru pudrat
Pregătești așa:
Pentru aluat se cerne într-un bol făina împreună cu zahărul pudră și sarea. Se amestecă bine, apoi se taie untul rece cubulețe și se fac firimituri cu mâna. Se adaugă gălbenușurile bătute bine cu vanilia și apa rece și se frământă un aluat compact, ușor lipicios. Se înfoliază aluatul și se dă la frigider pentru 30 de minute. Acum este momentul să încingi cuptorul la 180 grade Celsius și să ungi o tavă de tartă cu puțin ulei.
Se ia un alt bol și se spumează untul moale împreună cu zahărul tos și esența de vanilie. Se încorporează pe rând gălbenușul și cele 2 ouă, apoi făina, scorțișoara, praful de sare și migdalele măcinate. La final se pune Amaretto după gust.
Se scoate aluatul de tartă din frigider, se întinde în foaie rotundă, potrivită ca grosime și se tapetează toată forma de tartă. Se împunge aluatul cu furculiță din loc în loc, se întinde peste aluat crema de migdale, iar peste migdale se pun felii de prune. Se coace tarta 20-25 de minute la 180 grade Celsius, apoi încă 10-15 minute la 160 de grade, până când deasupra prinde o culoare frumoasă iar crema este fermă.
Se pudrează tarta cât e fierbinte, se lasă peste noapte la răcorit și a doua zi se porționează.


Rețetă de Oana Bîrgăoanu, Lunca Câlnicului, jud. Brașov

Add Comment