Challah – un aluat dulce

Challah-ul este de fapt un aluat puțin diferit de restul aluaturilor, în sensul că este un aluat dulce, are ouă în compoziție și o textură pufoasă. Puteți pregăti din el gogoși, cornuri, plăcinte.
La bază, Challah este un fel de pâine dulce special împletită și formată care se mănâncă de Șabat și de sărbători în mesianism și iudaism. Din compoziție se pot face și gogoșelele pe care le prezentăm mai jos.
Acest produs, Challah, are în spate o istorie îndelungată. Sunt pregătite câte două pentru fiecare masă, acest lucru semnificând mâna căzută din ceruri în timp ce israeliții au rătăcit 40 de ani în deșert după exodul din Egipt. „În Biblie se spune că Dumnezeu a dat poruncă fiilor lui Israel ca atunci când vor intra în țară, înainte de a mânca pâinea pământului să ofere prima masă dospită, o prăjitură Calah, ca pârgă din aluat înălțat care să le facă dezlegare pentru a mânca din pâinea pământului din neam în neam.„ – ne precizează Wikipedia.

Foto: Challah – Arhivă Burda România


Îți trebuie:
400 g făină albă
25 g drojdie proaspătă
2 ouă
60 ml apă călduță
125 ml apă mineral foarte rece
100 g zahăr
40 ml ulei
1 linguriță rasă de sare
Pregătești așa:
Drojdia se freacă cu o lingură de zahăr și apoi se amestecă cu apă călduță, lăsându-se până formează bulbuci.
Separat se pun 7 linguri din cantitatea de făină, sarea, ouăle, zahărul și 1/2 din cantitatea de ulei. Se amestecă bine, se adaugă apoi drojdia și treptat apa minerală și se amestecă. Se adaugă apoi treptat și făina. La final se adaugă restul de ulei și se frământă bine, rezultând un aluat elastic. Se lasă la dospit o oră, iar când este gata aluatul, se împarte în 4-5 foi.
Se întinde fiecare foaie pe masa de lucru tapetată cu făiună și se decupează cu ajutorul unui pahar, gogoși. Acestea se pun la prăjit în ulei încins. Se scot pe un platou, pe hârtie absorbantă și se pudrează cu zahăr pudră.


Rețetă de Ștefania Anastasiu, Iași

Încearcă și rețeta de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!