Caramele cu rom și ciocolată

Foto: Mihai Nicolae – Burda România

Îți trebuie:
100 g unt
100 g ciocolată menaj
300 ml lapte
350 g zahăr tos
50 g stafide
1/2 sticluță esență de rom
50 ml sirop de cireșe
Pregătești așa:
Într-un castronel, pui stafidele curățate peste care torni esența de rom. Lași să se odihnească timp de 1 oră.
Între timp, pui laptele și zahărul într-o cratiță pe foc, până ce zahărul s-a dizolvat. Torni siropul de cireșe și jumătate din cantitatea de unt și lași să clocotească amestecând tot timpul. Lași apoi să fiarbă timp de 40 de minute la foc mic, până se îngroașă și capătă o uloare rămie. Încerci dacă e gata mestecul, picurând în strop pe o farfurie rece, acesta întărindu-se.
Pentru a împiedica zaharisirea, ștergi din când în când pereții cratiței cu apă (cu o cârpă înmuiată), scurgi stafidele de rom, iar cratița o pui într-un lighean cu apă rece pentru a opri fierberea. Adaugi stafidele, untul rămas și ciocolata topită și bați compoziția până se îngroașă și devine cremoasă. Torni apoi compoziția într-o formă pătrată, nu prea lată, cu latura de 18 cm, unsă cu unt. Nivelezi suprafața și lași să stea la rece.
După răcire, tai pătratele uniform, obținând caramele. Le ții la frigider sau într-un loc răcoros și uscat. Le poți păstra timp de 2 săptămâni.

Rețetă de Ioana Preda, București

Aici vei găsi o rețetă deosebită.

Add Comment