Brioșe cu iaurt și ciocolată

Un desert delicios, brioșele sunt apreciate de toată lumea, de la copii, la cei mai în vârstă. Rețeta pe care v-o oferim, Brioșe cu iaurt și ciocolată, este una dintre nenumăratele variante de brioșe. Sunt brioșe dulci, dar și brioșe sărate, servite ca aperitiv, au diverse umpluturi și sunt ideale pentru evenimente speciale.
Se spune că, în trecut, brioșele erau mâncate de servitorii săraci de la curtea Reginei Victoria. Renumele i se datorează unui brutar care a vrut să facă o mâncare simplă pentru servitori. A pus pe un grătar o compoziție de pâine uscată, cocă de biscuiți și cartofi fierți și zdrobiți. Astăzi, pentru englezi, brioșa, una din mâncărurile tradiționale, reprezintă un cult.
Mai nou brioșei i-au fost adăugate fructe: mere, cireșe, capșuni, a devenit mai pufoasă, dar forma a rămas aceeași. Brioșele-aperitiv pot conține șuncă, cubulețe de piept de pui, masline, cașcaval, verdeață, ceapă verde, ardei gras, spanac, brânză, somon, etc., fiind condimentată în special cu piper.

Foto: Brioșe cu iaurt și ciocolată – Arhivă Burda România


Îți trebuie (pentru 12 brioșe):
240 g iaurt de băut
200 g făină
130 g zahăr
50 g ciocolată cu lapte
2 ouă mai mari
50 ml ulei
1/4 plic praf de copt
2 picături esență de vanilie 
hârtii pentru brioșe sau forme din silicon pentru brioșe
Pregătești așa:
Iaurtul se mixează cu zahărul, se adaugă apoi uleiul și se mixează din nou. Se adaugă ouăle și esența și se mixează până la omogenizare, după care se pune praful de copt și făina treptat și se amestecă cu o lingură până la încorporarea făinii. La final se adaugă ciocolata ruptă bucăți și se amestecă ușor.
Compoziția obținută, se ia cu o lingură, și se umple fiecare formă de brioșă, tapetată cu hârtie de brioșe. Se dau la cuptorul încins în prealabil, la 170 grade C, timp de circa 35-40 de minute.

Rețetă de Ștefania Anastasiu, Iași

Încearcă și rețeta de brioțe de aici.

Add Comment