Bolo Rei – Cozonacul Regelui

Vă prezentăm mai jos o rețetă de cozonac, Bolo Rei – Cozonacul Regelui, un regal! Pentru un eveniment deosebit, acest cozonac este perfect.

Foto: Bolo Rei – Cozonacul Regelui – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
1 cub de drojdie
3 căni făină
1 lingură zahăr
3 linguri lapte călduț
150 g unt
150 g zahăr
un praf de sare
4 ouă
coaja rasă de la o lămâie
coaja rasă de la o portocală
stafide
nuci
migdale
fistic sau altceva, după gust
caise
prune
curmale uscate
jeleu de fructe sau dulceață pentru decor
zahăr pudră vanilat
Pregătești așa:
Dacă folosești fructe uscate la decor, trebuie să le înmoi timp de o jumătate de oră într-un pahar de vin roșu dulce. Eu am folosit doar curmale și stafide în interiorul cozonacului. Amesteci bine drojdia cu o lingură de zahăr și cu 3-4 linguri de lapte călduț. Lași 10 minute deoparte. Adaugi făina și mixezi. Amesteci ouăle cu zahărul, untul și un praf de sare, curmalele, stafidele și coaja de portocală și lămâie, iar acest mix îl torni peste făină.
Frămânți aluatul cu spiralele de la mixer, timp de 15 minute. Va ieși elastic și lipicios. Mai adaugi puțină făină, dacă este prea moale. Lași aluatul la crescut, la căldură, acoperit cu un prosop de bucătărie, timp de o oră. Poți folosi pentru copt o tigaie dry cooker din ceramică sau o tavă de tort sau de cozonac. Dacă alegi ultimele variante, ungi tava sau o tapetezi cu hârtie de copt.
Încălzești cuptorul la treapta a 5-a. Din aluatul crescut frumos, faci o coroană și o așezi în tavă. Mai lași puțin să crească în volum (15 minute), apoi ungi cozonacul cu un ou bătut cu scorțișoară, îl decorezi cu nuci, fructe uscate, semințe, jeleu de fructe și orice îți place. Coci la foc mediu circa 45 de minute, până devine auriu și apetisant.
Servești cozonacul rece, decorat cu dulceață (eu am folosit de căpșuni) și cu zahăr pudră vanilat. Merge perfect cu un vin roșu dulce sau cu un pahar de lapte alături.

Pregătire: 60 minute; Coacere: 45 minute
Rețetă de Mihaela Georgeta Voinea, Roșiorii de Vede, jud. Teleorman

Încearcă și rețeta de aici!

Add Comment