Bobalky – un dulce de vacanță

Bobalky – un dulce de vacanță mâncat la micul dejun în bucătăria de poveste a bunicii. Aceste prăjiturele, în Nădlac se numesc Opekance.
Bobalky sau Opekance sunt niște făinoase, ori macaroane, sau aluat de pâine dulce crescut sau poate fi un aluat de tip biscuit îndulcit cu miere și presărat cu semințe de mac. Bucata de aluat, răsucit și subțiat ca o frânghie, se îndoaie în două sau patru, se introduc în cuptorul de pământ în fața flăcării, se coac repede pe o parte și pe cealaltă, după care se păstrează câteva zile, la loc uscat. Se taie apoi bucăți mici și se opăresc, se clătesc cu apă rece, se ung cu unt sau cu miere și se servesc cu brânză dulce sau sărată, cu mac, cu nucă măcinată.
Bucătăria tradiţională slovacă are unele elemente în comun cu alte culturi gastronomice din vecinătate, ca cele din Polonia sau Cehia, dar se simt şi influenţele Ungariei şi Austriei. Mâncărurile sunt mai grele, cu destul de multă grăsime, dar în acelaşi timp consistente. Preparatele specifice fiecărei regiuni sunt foarte variate: în zonele montane predomină brânzeturile de capră şi alte produse lactate, în timp ce la câmpie sunt la putere mâncărurile picante, specialităţile din varză, pâinea asemănătoare cu lipiile sau cozonacii dulci sub formă de cilindru (trdelnik).

Foto: Bobalky – Arhivă Burda România

 

Îți trebuie:
400 g făină
30 g drojdie
200 ml lapte
150 g unt
150 g mac
150 g nucă măcinată
1 ou
1 praf de sare
zahăr
Pregătești așa:
Cerni făina într-un castron, iar în mijloc faci o adâncitură în care pui drojdia amestecată cu 1 linguriță de zahăr și 100 ml lapte călduț. După ce a crescut maiaua, o încorporezi în făină, adăugând oul, sarea și restul de lapte. Frămânți aluatul și îl lași să dospească până își dublează volumul.
Modelezi sfere mici, pe care le așezi în tavă, la distanță unele de altele. Le coci timp de 15 minute, la foc mediu.
Topești untul și ungi prăjiturelele fierbinți. Imediat cum ai uns o bucată, presari mac, nucă și zahăr.

Pregătire 25 min.; Coacere 15 min.
Rețetă de Andy Drienyovski, Nădlac, jud. Arad

Încearcă și rețeta de aici!

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!