Beigli

Foto: Mihai Nicolae – Burda Romania

Îți trebuie pentru aluat:
230 g unt
3 linguri zahăr
1 ou, 1 gălbenuș
130-150 ml lapte
530 g făină
25 g drojdie
1 praf de sare
2 lingurițe zahăr vanilat
Îți trebuie pentru umplutura de nucă:
500 g nucă măcinată
100-150 ml lapte
6-7 linguri zahăr
1 linguriță zahăr vanilat
2 lingurițe esență de rom
coajă rasă de lămâie
1 gălbenuș pentru uns
Pregătești aluatul așa:
Pui laptele într-un ibric și îl ții pe foc până devine călduț. Drojdia o dizolvi împreună cu zahărul. Pui făina într-un bol împreună cu untul și le amesteci. Adaugi oul și gălbenușul, apoi drojdia dizolvată, zahărul vanilat și sarea. Torni treptat laptele, până ce aluatul devine omogen și frămânți bine, să fie încorporate toate ingredientele. Acoperi bolul cu un prosop curat și lași aluatul la dospit cam 1 oră, într-un loc mai cald.
Pregătești umplutura de nucă așa:
Înfierbânți laptele. Amesteci nuca cu zahărul, coaja rasă de lămâie, zahărul vanilat și esența de rom. Pui treptat laptele, până obții o cremă de nucă.
După ce a dospit aluatul, îl răstorni pe masa de lucru și îl împarți în 3. Întinzi fiecare bucată într-o foaie subțire și dreptunghiulară. Împarți aluatul în trei, pui pe fiecare foaie umplutură și o întinzi cu lingura. Îndoi lateralele puțin spre interior, pentru a nu ieși umplutura, apoi rulezi fiecare foaie în parte.
Ungi o tavă mare de aragaz cu margarină, o tapetezi cu hârtie de copt și așezi rulourile obținute. Aprinzi focul la cuptor, reglezi temperatura la mediu și mai lași cozonacii 15 minute să dospească. Bați gălbenușul și ungi cozonacii cu ajutorul unei pensule. Îi introduci în cuptorul încins și îi lași până se rumenesc. Îi scoți când sunt gata și îi lași să se răcorească.

Pregătire: 70 minute; Coacere: 60 minute
Rețetă de Roxana Ciobanu, Fălticeni, jud. Suceava

Add Comment