Baclava cu căpșuni și rodie

Fotot: Mihai Nicolae

Rețetă de Mihaela Georgeta Voinea, Roșiorii de Vede, jud. Teleorman

PREț: 25 lei-4 porții

Pregătire: 60 minute

Coacere: 40 minute

Îți trebuie: 400 g foi de plăcintă din comerț, 4 ouă, 200 g zahăr tos, 300 ml iaurt, 250 g margarină, 1 linguriță praf de copt, 2 pachete zahăr vanilat, 200 g alune, 400 g căpșuni, semințele de la o rodie

Îți trebuie pentru sirop: 200 g zahăr tos, 400 ml apă plată, coaja de lămâie sau portocală

Pregătești așa: Scoți foile de plăcintă din frigider și le lași să se decongeleze, iar margarina o topești. Într-un vas amesteci iaurtul, zahărul tos, ouăle, zahărul vanilat, praful de copt. Margarina, ușor topită și răcită o folosești pentru ungerea foilor. După decongelare, foile de plăcintă le împarți în două. Ungi tava cu margarina lichidă și întinzi două foi de plăcintă, deasupra lor întinzi cu lingura câte puțin amestec cu iaurt. Întinzi și restul foilor, alternând cu amestecul de iaurt. Când termini de întins prima jumătate a foilor, așezi din loc în loc căpșuni tăiați jumătăți, semințele de rodie și alunele ușor zdrobite. Deasupra lor întinzi restul foilor, alternând cu amestecul de iaurt care ne-a rămas. După ce-ai terminat de întins foile, ungi fiecare foaie cu margarina lichidă. După decongelare, împarți foile de plăcintă în două. Ungi tava cu margarina lichidă și întinzi două foi de plăcintă, iar deasupra lor întinzi cu lingura câte puțin amestec cu iaurt. Întinzi și restul foilor, alternând amestecul de iaurt. Când termini de întins prima jumătate a foilor, așezi din loc în loc căpșuni tăiați jumătăți, semințele de rodie și alunele ușor zdrobite. Deasupra lor întinzi restul foilor, alternând cu amestecul de iaurt care a rămas. După ce ai terminat de întins foile, ungi deasupra cu margarina lichidă și tai baclavaua în formă de pătrate sau romburi și o coci în cuptor (preîncălzit) circa 30-40 de minute. Când se răcește baclavaua, o însiropezi în tavă cu siropul fierbinte, pregătit din apă, zahăr și coaja de lămâie sau portocală.

Add Comment