Alivancă, o rețetă din istorie

Un preparat emblematic pentru Moldova este alivanca. Rețeta de mai jos, Alivancă, o rețetă din istorie, vă prezintă modalitatea de prepararea a acestora.  
Alivanca este unul dintre cele mai rafinate feluri de mâncare pe bază de mălai, având variante dulci și sărate. Prăjitura alivancă este foarte simplă, dar are un gust și o consistență aparte, se face din ingrediente ieftine și fără mare bătaie de cap.
Potrivit dicționarului explicativ al limbii române alivanca este un „preparat culinar din făină de porumb amestecată cu lapte acru, ouă și brânză, copt în cuptor„. Varietatea reţetelor acestei bunătăţi apar şi în paginile tipărite de un celebru gurmand ieşean, Păstorel Teodoreanu.

alivanca

Foto: Alivancă – Arhivă Burda România

Îți trebuie:
500 g brânză dulce, de vacă
50 g zahăr
3-4 ouă
120 g iaurt
20 g unt topit
175 g mălai
50 g făină albă
Pregătești așa:
Separi într-un castron albuș
Și în altul gălbenuș.
Pe primul îl bați în glumă
Până se face ca o spumă,
Iar în alt vas te îndemn
Să freci cu o lingură de lemn:
Brânza, sarea și zahărul tos
Să fie fără cocoloș.
În crema asta pui treptat:
Gălbenușul, ce în castron l-ai lăsat,
Iaurtul și untul muiat
Și-amesteci, până totul s-a înglobat.
Torni apoi câte puțin, cu răbdare
Mălaiul și făina „în ploaie„
Și obții o cremă mai tare.
Încet cu o spatulă
Adaugi albușul spumă,
Cu mișcări de sus în jos
Până-i aluatul pufos.
Pornești cuptorul la încălzit,
Ungi tava cu unt topit,
Sau pui o foaie de copt
Și răstorni în tavă tot.
Dai la copt cam 40 de minute,
Care trec pe negândite.
Până când se rumenește
Zahăr pudră pregătește.
Când e caldă o porționezi
Și cu zahăr o pudrezi.
Ca să meargă pe gât strună
Adaugi iaurt sau smântână
Și pe fiecare bucățică
Mai pui câte-o căpșunică
Să le placă celor mici
Dar și la ai voștri bunici.

Rețetă de Rodica Gabără, Suceava

Nu ezita să încerci și rețeta de aici.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!