Acadele cu șofran

Foto: Mihai Nicolae – Romania Burda

Îți trebuie:
115 ml glucoză lichidă  
1/2 păstaie vanilie
250 g zahăr  
un praf de sare, 60 ml apă
1/8 linguriță șofran
2 linguri ghimbir confiat, tocat mărunt
ulei vegetal
80 ml+1 lingură lichior de pere
Pregătești așa:
Pregătești două tăvi, pe care le tapetezi cu hârtie de copt, unsă cu ulei vegetal. Pui la îndemână 30 de bețe pentru acadele, ghimbirul tocat și firișoarele de șofran păstrate pentru decor. Pui zahărul și lingurița de șofran într-un robot de bucătărie sau tocător electric, împreună cu miezul de la păstaia de vanilie și pulsezi de câteva ori, pentru a le amesteca. Încorporezi în acest amestec glucoza lichidă, 80 ml lichior de pere, sare și 60 ml apă. Pui totul pe foc mediu și, fără să amesteci, lași să fiarbă, până când lichidul ajunge la 148-149 grade C și se leagă bine. Iei siropul de pe foc și adaugi restul de lichior. Amesteci bine. Trebuie să lucrezi rapid după această fază, altfel siropul se va întări. Torni cu grijă sirop pe hârtiile unse, așezate în tăvi, astfel încât să formezi cercuri de 2 cm diametru. Imediat plasezi câte un băț de acadea și îl rotești ușor, pentru a se lipi mai ușor de acadea, când se întărește. Presari câteva firișoare de șofran și ghimbir tocat peste acadele. Le lași să se răcească. Acadelele pot fi păstrate până la o săptămână între două foi de hârtie de copt, la temperatura camerei.

Pregătire: 50 minute; Fierbere: 20-30 minute
Rețetă de Mihaela Georgeta Voinea, Roșiorii de Vede, jud. Teleorman

 

Iată aici un alt fel de acadele.

Add Comment