2 preparate dulci cu dovleac

Foto: Aida Parascan

Delicii dulci, de gustat la gura sobei

Chef Aida Parascan, gazda emisiunii „CHEF DE VEDETE”, de la TVR 2, ne propune două rețete ușor de realizat, ușor de digerat. Din păcate, dovleacul, deși foarte popular la noi, este utilizat în bucătăria românească destul de puțin. De fapt, minunatul dovleac este parte a unor preparate obișnuite în Europa, de la supe, paste până la deserturi spectaculoase. Este vorba despre Pumpkin pie și Porkkanalaatikko. Așa că, haideți să mai învățăm câte ceva de la Aida!

Foto: Pumpkin pie

Pumpkin pie
PLĂCINTĂ CU DOVLEAC CA-N STATELE UNITE

Îți trebuie:
250 g aluat fraged
250 g piure de dovleac bine copt
140 ml smântână pentru gătit
20 g zahăr brun
50 g zahăr alb
1 linguriţă scorţişoară
½ linguriță ghimbir
¼ linguriță nucșoară
cuișoare
2 ouă
Pregătești așa:
Amestecați bine toate ingredientele și turnați-le în aluatul fraged pe care l-ați pus în tava de tort și l-ați înţepat cu o furculiță.
Puneți la cuptor și coaceţi timp de 15 minute, la 220°-230°C, apoi reduceți intensitatea căldurii la 180°C. Gătiți timp de aproximativ 45 de minute. Serviți după cum doriți: cu frișcă sau cremă de înghețată.

Foto: Porkkanalaatikko

Porkkanalaatikko
DIN BUCĂTĂRIA FINLANDEZĂ

Îți trebuie:
120 g orez
500 g morcovi
300-500 ml lapte
1 lingură miere
2 lingurițe de sare
1-2 lingurițe nucșoară
1 linguriţă piper alb sau negru
pesmet după gust
unt pentru uns tava
Pregătești așa:
Curățați morcovii și tăiați-i rondele. Fierbeți-i în apă ușor sărată până se înmoaie, scurgeți-i și lăsați-i să se răcească. Cu ajutorul robotului de bucătărie, transformați-i în piure. Fierbeți orezul, nu prea mult, și scurgeți-l. Dacă vreţi, gătiți-l în aceeași apă cu morcovii şi astfel va fi mai gustos.
Amestecați orezul, piureul de morcov, zahăr, sare, nucșoară, piper și lapte într-un castron. Ungeți o tavă cu dimensiunile de aproximativ 20×30 cm şi turnați amestecul. Nivelați cu o spatulă şi presărați uniform pesmetul. Folosind lingura, formați „valuri” scufundând prima parte, apoi pe cealaltă. Repetați operaţiunea la fiecare 2 cm. Puneți fulgi de unt ici-colo și coaceți compoziţia la 175°C, timp de aproximativ 1 1/4 ore, sub folie de aluminiu în primele 30-40 de minute.

Articol preluat din Practic în bucătărie nr. 02/2019
Foto și text: Chef Aida Parascan; Rubrică realizată de Ivana Iancu

Add Comment