Crochete de cartofi cu sos de măcriș

Crochete de cartofi cu sos de măcriș, din seria bunătăților lactovegetariene
Măcrișul este o plantă utilizată în întreaga lume și cultivată pentru o mare varietate de utilizări. Deși este cultivat în primul rând pentru a fi utilizat în alimentație, datorită gustului său astringent, acidulat, are, de asemenea, o gamă largă de beneficii pentru sănătate.
Frunzele de măcriș proaspăt conțin: calciu, fier, magnezou, fosfor, potasiu, sodiu, seleniu, vitamina C, vitamina B6, vitamina A, tiamină. Măcrișul ajută la reglarea tensiunii arteriale, ajută la menținerea sănătății vederii, este o sursă naturală de fier, întărește imunitatea.
Măcrișul este consumat într-un mod similar spanacului sau șteviei, toate trei fiind folosite adeseori împreună în mâncăruri.

crochete

Foto: Crochete de cartofi cu sos de măcriș – Arhivă City Publishing SRL

Îți trebuie pentru sos:
3-4 legături măcriș
1 ceapă mică
2 căței de usturoi
1 lingură ulei
1 linguriță făină sau amidon
200 ml lapte
sare, piper
1 praf de nucșoară
Pentru crochete:
3 cartofi mari
1 ou
1 lingură pesmet sau fulgi de ovăz
sare, piper, boia
1 fir de ceapă sau usturoi verde
verdeață
1 linguriță semințe de susan și boabe de muștar măcinate
50 ml ulei
Pregătești așa:
Opărești măcrișul, îl scurgi și îl treci prin jet de apă rece, ca să-și păstreze nuanța de verde deschis. Cureți ceapa și usturoiul, le mărunțești și le călești în uleiul încins, până se înmoaie. Presari făina și amesteci energic, apoi torni treptat laptele cald și amesteci. Dacă vrei un sos mai fluid, adaugi puțină apă. În sosul alb obținut, adaugi sare, piper, nucșoara și măcrișul și le mărunțești în blender. Vei obține un sos verzui.
Decojești cartofii, îi tai cubulețe și îi fierbi. Îi zdrobești cât sunt fierbinți și îi amesteci cu sare, piper, ceapa și verdeața tăiate mărunt, pesmetul și oul bătut. Dacă întrebuințezi fulgi de ovăz, îi mărunțești și îi stropești cu o lingură de apă sau de lapte. Amesteci cu uleiul și modelezi crochete pe care le treci prin pesmet amestecat cu boia, susan și boabe de muștar mărunțite. Le coci în tavă, pe hârtie de copt, întorcându-le pe ambele părți.
Crochetele pot fi și prăjite. Le servești calde, cu sosul de măcriș.

Pregătire 30 minute; Coacere 25 minute
Rețetă de Elena Potra, Bârzava, jud. Arad

Încearcă și rețeta de Crochete keto cu zucchini și brânză cheddar.

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!

Add Comment

+

Abonare newsletter

Fii la curent cu noutatile PracticInBucatarie.ro!